Държавите в света имат свои традиционни коледни десерти, които са различни във всяко кътче по света. Коледните празници са чудесен повод да опитате от тези лакомства. Поне парченце. 

Италия: панетоне

В Италия може да се насладите на панетоне. Повечето италианци купуват този сладкиш, защото приготвянето му е наистина трудоемко, а на тестото са му нужни до пет дни втасване.

Снимка: istockphoto.com

Франция: коледно пънче

В плануваното меню за празниците можете да включите така популярното коледно пънче от най-романтичната страна. Името на десерта идва заради приликата му с дънер. Историята на сладкото изкушение започва още от древни времена. По традиция най-младият от семейството завързвал с панделки дървен ствол и го поставял в огнището. Пепелта се съхранявала цяла година, защото се вярвало в нейната лечебна сила и в способността да прогонва дявола. Днес ритуално палене не се изпълнява. Десертът е във формата на руло с шоколадов крем, който напомня на истинско дърво. 

Снимка: istockphoto.com

Германия: щолен

Коледният щолен традиционно се приготвя в Германия и Австрия. Той обикновено е пълен с ядки, стафиди, захаросани плодове и украсен с пудра захар.

Снимка: istockphoto.com

Испания: бадемова нуга

Тази десерт е особено популярен по Коледа. Не е подходяща за хора, които имат проблеми с твърдите храни, защото е не се дъвче лесно. За приготвянето му са необходими само четири съставки, които вероятно вече имате у дома - бадеми, захар, сметана и орехи

Снимка: istockphoto.com

Гърция: диплес

Диплеситее представляват пържено и сгънато на руло тесто. Сервират се след заливане с меден сироп. Някои хора обичат да ги поръсват и със смлени ядки. Корените на този десерт се крият в Пелопонес, но е разпространен из цяла Гърция.

Снимка: istockphoto.com