Медът е използван като храна още от пещерните хора. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е установено, че освен хранителни качества, медът притежава и ценни лечебни свойства.
Всички видове пчелни продукти са полезни в комбинация с кисело мляко. Лесна и много бърза рецепта е в купичка мляко да разтворите пчелен прашец, клеева тинктура и мед.
В зависимост от района, където се събира, медът има различен лечебен ефект. Липовият мед е подходящ при кашлица. Акацевият мед подобрява функцията на жлъчката. Ментовият мед има кръвоспиращо действие.
Медът се разтапя бавно и на много слаба температура, за да не загуби полезните си качества. Температурата не трябва да надвишава 60 градуса. Затова, ако пиете чай с мед, изчакайте малко водата да изтине.