За да зарадваме често нацупената и докачлива Баба Марта, имам едно сладко предложение. С него безспорно ще спечелим благосклонността, усмивката и доброто й настроение. Със сигурност Баба Марта ще ни върне жеста, като ни донесе здраве в семейството, щастие и благополучие. Ето я и нея – ябълкова тарта, наречена за Баба марта. Поднася се със студено плодово кисело мляко и е подходяща за всички дами, които следят теглото си, но не могат да се откажат от сладкишите.

За тестото са ни необходими:

120 г брашно
1 с.л. захар
1 щипка сол
60 г масло

А за плънката:

600 г ябълки
50 г кафява захар
1 с.л. лимонов сок
30 г светли стафиди
½ ч.ч. смесени канела, карамфил и индийско орехче
1 ч.л. настъргана лимонова кора

За сервирането:

250 г плодово мляко
1 с.л. мед
Още 1 ч.л. настъргана лимонова кора

Потриваме доволно ръце и... започваме:

1. Замесваме брашното със захарта, солта и маслото. Добавяме 1 ½ с.л. студена вода, за да се получи еластично тесто. Оформяме тестото на топка, увиваме го в прозрачно фолио и го оставяме за 30 минути в хадилника.

2. Междувременно обелваме ябълките и ги нарязваме на дебели резенчета. В тиган загряваме захарта и лимоновия сок. Щом захарта се разствори, поставяме ябълковите резенчета в сиропа и задушаваме максимум 10 минути, за да не станат много меки.

3. Загряваме фурната до 200 градуси. Изваждаме ябълките, а отварата оставяме в тигана.

4. Подреждаме ябълките във формата за печене. Слагаме стафидите в отварата, добавяме подправките и лимоновата кора и задушаваме всичко това за 2-3 минути. Стафидената смес изсипваме върху ябълките заедно със сиропа.

5. Разточваме тестото на тънък кръг върху поръсено на кухненския плот брашно. Поставяме го върху ябълките. Печем около 20 минути до златисто-кафяво. 

6. Изваждаме тартата от фурната и я оставяме да поизстине 5-10 минути. След това внимателно отделяме сладкиша от стената на формата с остро ножче и го обръщаме върху поднос.

7. Разбиваме плодовото кисело мляко с меда и настърганата лимонова кора. С получения благоуханен крем украсяваме тартата.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

И понеже, ако остане без винце, Баба Марта доста се чумери, затова не забравяйте задължителната чаша искрящо полусухо червено вино!