Шоколад с розов пипер, златни листа и имена, които се изписват с курсив и струват като скъпа вечеря в Париж. Да, има такива шоколади! Но има и такива, които ви карат да си зададете въпроса: „На кого му хрумна тази идея?“ Една от тези идеи е шоколадово лакомство с пръжки по сръбска рецепта.

Кой е измислил шоколада с пръжки?

Зад цялата история стои една жена Светлана Николин, по-известна сред местните и последователите си като Цеца Сремица. Тя е сладкарка, майка, съпруга на месар и безспорно кулинарна бунтарка от Срем, Сърбия. Тя няма диплома от престижна гастрономическа школа в Лион или Болоня. Появява се в социалните мрежи с директно включване от кухнята в дома си.

С плочка млечен шоколад, шепа ръчно нарязани пръжки и идея, която звучи като виц, тя печели сърцата на всички влюбени в експериментите в сладкарството. „Бяхме на кулинарен панаир. Мъжът ми продаваше сушени меса. На един от щандовете дегустирах сланина с мед. Помислих си, че ако това е толкова вкусно, защо да не се получи нещо толкова неочаквано като шоколад с пръжки?, разказва Цеца.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Пръжките (наричани още свинки или джумерки в някои региони на България) са малки парченца сланина или мазно месо, които се изпържват, докато станат златисти, хрупкави и отделят мазнината си. В процеса на пържене се извлича свинска мас, която се използва за готвене, а пръжките остават като вкусна, хрупкава добавка.

Как шоколадът с пръжки става известен?

Още същата вечер в кухнята си тя слага начало на вкусния си експеримент, който ще превърне малкото ѝ село в кулинарна точка на картата на шоколадовите изкушения. Тя топи шоколада на водна баня, добавя ситно пресовани пръжки, разлива сместа и я оставя в хладилника за няколко часа. И търпеливо чака, за да види какво ще се получи. Първите дегустатори са децата ѝ.

Първоначалната реакция е мълчание, но много бързо последва въпросът: „Мамо, какво е това?!“ Никой не отгатва какво има вътре, но всички искат още. Това е моментът, в който шоколадът с пръжки напуска границите на кухнята на Цеца и се превръща в емоционално събитие с голям мащаб.

Снахата качи снимка в социалната мрежа. И нещата избухнаха“, разказва Цеца. Страницата ѝ в Instagram започва да събира лайкове и коментари като „Сигурно е шега“ или „Къде мога си купя този шоколад с пръжки?“ Интересът е голям не само защото шоколадът с пръжки звучи апетитно, а защото звучи различно. И защото в свят, в който като че ли всичко вече е опитано, има нещо примамливо в изненадващото и непознатото.

Къде може да се купи шоколад с пръжки?

В кухнята на Цеца няма поточни линии, няма го и мащаба на индустриалната сладкарска продукция. Има сръчни ръце, богато въображение, два вида шоколад - млечен и черен и пръжки. Задължително пръжките са домашни, изсушени до съвършенство, ръчно нарязани и пресовани, така че да не утежнят шоколада. За пет килограма шоколад са необходими около 700 грама пръжки.

Хората ме питат дали шоколадът не е мазен? Всичко е в начина на пресоване. Получава се микс между нещо хрупкаво и кремообразно. И накрая идва онзи фин вкус, който не знаете как да опишете, но ви се иска насладата да продължи…“, разказва Цеца с усмивка.

Колко струва шоколад с пръжки?

Цената на този вкусен лукс за душата е четири лева. Безценно е небцето ви да се  докосне до плочката шоколад с въображение. Това не е гурме за елита, а жест към всеки, който иска да бъде изненадан.

„Не предлагаме злато, а нещо направено с много любов“, казва Цеца. И в това има нещо толкова красиво, че най-вероятно и най-претенциозните гастрономи биха оценили тази идея. Това не е лукс, а чиста формула автентичност. „Най-много се радвам, когато някой каже: „Мислех, че ще е отвратително, а сега съм пристрастена към шоколада. Това е победа  не само за мен, а за идеята, че великите неща могат да се случват и в най-непретенциозните места като моята кухничка. Без чужди инвестиции, без маркетинг. Само с фантазия и сръчни ръце“, убедена е Цеца Сремица.

И докато пръжките крехко хрускат под езика, а шоколадът се топи, усещате онзи неуловим вкус, който никой алгоритъм не може да предвиди - вкусът на смелостта.

Как се прави шоколадът с пръжки - вижте във видеото. 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK