Истинска морска приказка с аромат на масло, мляко и сладко от смокини. Палачинките през почивните дни са това, заради което си струва да изживееш цялата гадна седмица на работа, а през уикенда да се събудиш рано. Но когато сме на почивка, всеки ден е почивен - нали така?! Значи може всеки ден да си правим палачинки.


Тези са малко по-специални. Те са рисувани, но не са ви необходими никакви специални умения на художник. Палачинките са онова блаженството, което изпълва устата със свежест и мекота и приятна закуска за малки и големи. 


Съставки

  • 3 бр. Яйца
  • 2 ч.ч. Прясно мляко
  • 1 ч.ч. Вода
  • 2 с.л. Краве масло
  • 1 щипка Захар
  • 1 щипка Сол
  • 2 ч.л. Какао
  • 2,5 ч.л. Брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Разбийте яйцата с миксер на висока температура. Може да се направи и с кухненска тел или вилица, но отнема малко повече време. 
  • 2. Сипете млякото и продължете да разбивате за кратко. 
  • 3. Следва редуване на вода и брашно, докато получите консистенция по-рядка от боза. 
  • 4. Добавете щипка сол и щипка захар за подобряване на вкуса. Ако ще ядете палачинките само в сладък вариант, може да сложите 2 щипки захар и само 1 сол.
  • 5. Разтопете половината количество масло и го сипете в сместа за палачинките. Останалата част се използва за намасляване на тигана и намазване на готовите палачинки. Така те стават по-меки. 
  • 6. От готовата смес отделете 1 кафена чашка. В нея добавете какаото и разбъркайте добре. 

     

    Снимка: Росица Николова
  • 7. Сложете тигана на котлона и добавете малко масло. Може да размажете със силиконова четка или със сгъната салфетка. Когато мазнината се нагорещи добре, излейте един черпак (1 к. ч) от сместа. Завъртете тигана във всички посоки, така че да се оформи равномерна питка. 
  • 8. С чаена лъжичка вземете от сместа с какаото и изрисувайте вълни, чайки, букви, лодки, слънце или каквито други морски фигури изберете. 

Снимка: Росица Николова

 

  • 9. Важно е да го направите сравнително бързо, докато основното тесто още не се е стегнало. Така двата цвята ще се слеят един с друг.

 

Снимка: Росица Николова

  • 10. Готовите палачинки подреждайте на купчинка. Всяка от тях намазвайте с тънък слой масло. То ще се разтопи от топлината на палачинката. 
  • 11. Може да ги покриете с друга чиния или капак на тенджера, за да не изсъхват, докато всички станат готови.
  • 12. Намажете ги с любимия си конфитюр, сладко, желе, или друго и завийте на руло.

     

    Снимка: Росица Николова

 

Разгледайте всички снимки в ГАЛЕРИЯТА.