Tippaleivät е традиционнен финландски десерт, който се хапва както през месец май, така и около коледните празници. Като консистенция, вкус и вид прилича на азиатското джалеби, както и на познатите в България чуруси. Но tippaleivät има и своите разлики - той е по-тънък отчурусите, а за разлика от джалебито, не се напоява със захарен сироп.
Но направите ли веднъж този сладък десерт, със сигурност ще ви стане любим.
Съставки
- 2 бр. Яйца
- 25 г Пудра захар
- 200 г Брашно
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 1/2 ч.л. Сол
- 100 мл Прясно мляко
- 1/2 ч.л. Ванилов екстракт
- 1 бр. Лимонова кора
- 2 ч.ч. Олио
Начин на приготвяне
- 1. В голяма купа смесете яйцето, захарта и ванилията.
- 2. Разбъркайте заедно брашното и бакпулвера, добавете солта и кората от лимона.
- 3. Сипвайте брашнената смес лъжица по лъжица към яйцата. На тънка струйка добавете и млякото, докато стане гъсто тесто.
- 4. Сипете тестото в пош с малка дюза, широчина на отвора максимум 5 мм. Друга възможност е да използвате найлоново пликче и да отрежете ъгъла му.
- 5. Загрейте маслото до 180° С в дълбок съд. Изстисквайте от тестото на тънка нишка, така че да образува форма на гнездо. Пържете за 1-2 минутки от всяка страна или докато станат наситено златисти.