Шоколадовата торта винаги е добър избор за почерпка по повод или ако просто ти се прияде нещо сладко. Рецептата, която ви предлагаме, е лесна и бърза. Още един плюс е, че не се пече.
В блата има лешници, които може предварително да запечете на сух тиган. Така стават по-ароматни и хрупкави. По желание може да замените и с орехи.
Шоколадовият ганаш, с който се залива блата, се приготвя от 200 мл сладкарска сметана и 150 г натурален шоколад.
Съставки
- 1,5 литри Прясно мляко
- 50 г Какао
- 100 г Пшенично нишесте
- 200 г Захар
- 100 г Лешници
- 2 бр. Яйца
- 3 пакета Бисквити
- 50 г Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Натрошете бисквитите на едри парчета. Счукайте лешниците и ги смесете.
- 2. В купа чукнете яйцата и разбийте със захарта.
- 3. Добавете царевичното нишесте, какаото и 500 мл от прясното мляко. Разбъркайте добре.
- 4. Останалото количество прясно мляко сипете в тенджера и добавете какаовата смес. Разбъркайте внимателно. Сложете на слаб котлон и бъркайте, докато стегне и стане на пухкав крем.
- 5. Когато се охлади, излейте при бисквитите и лешниците. разбъркайте, докато всичко стане хомогенно.
- 6. Изсипете в тава, застлана с хартия за печене и заравнете с шпатула. Оставете да се охлади в хладилника.
- 7. Сипете сметаната в малка касерола и сложете на слаб котлон. Добавете настъргания шоколад и бъркайте, докато стане хомогенна смес.
- 8. Залейте бисквитения блат и прибере в хладилника за още няколко часа, докато стегне.
- 9. Декорирайте с ядки и плодове.