На вниманието на всички кулинари и Хелоуин фенове поднасяме няколко забавни и страшни рецепти, с които да изненадат любимите си хора за празника на Вси Светии. У нас той може и да не е чак толкова традиционен, но това изобщо не ни пречи да се насладим на предложените страшнотии-вкусотии с всичките си сетива.
ПРИЗРАЧНА ПИЦА
Продукти за 1 голяма тава:
За тестото:
300 г брашно
2 с.л. зехтин
½ ч.л. сол
20 г прясна мая
За гарниране
2 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
2-3 с.л. доматено пюре
сол и черен пипер
1 ч.л. оронен риган
100 г черни и/или зелени маслини
Приготвяне:
Намажете тавата с олио. В голяма купа изсипваме брашното заедно с 2 с.л. зехтин и солта. Разтворете маята в 160 мл хладка вода и я добавете към сместа с брашното. Разбърквайте всички продукти най-напред с миксера, а след това ги месете около 5 минути интензивно с ръце върху поръсения с брашното работен плот. Разстелете тестото в тавичката, покрийте го с кърпа и го оставете 30 минути на топло да втаса.
Обелете и накълцайте на ситно скилидките чесън.
Загрейте в тиган 1 с.л. зехтин и в него задушете чесъна. Добавете доматите и всичко оставете да поври 5 минути. Бъркайки, сипвайте доматеното пюре и подправете соса с черен пипер, сол и риган. Доматеният сос оставете за малко да се охлади. Включете фурната на 250 градуса. Намажете блата с доматите, нарязани на тънки колелца и покрийте с доматения сос. Нарежете моцарелата на резени. С помощта на фигурка за сладки (под формата на призрак) изрежете от моцарелата фигурки-призраци. Наредете ги върху пицата. От ситно нарязаните маслини отделете няколко за очички на призраците. Останалите разпръснете наоколо. Поръсете пицата с останалия зехтин и я оставете да втаса още веднъж. Печете пицата не повече от 10-12 минути.
Салата в портокалови лица
Вземете 4 портокала, отрежете капачетата и отстранете вътрешността им. Оформете с ножче очи и уста в подобаващия за Хелоуин стил. Напълнете портокаловите кори с пълнеж по избор – например зелена салата от марула, рукола и маслини, руска салата, плодова и т.н.
Мъфини паячета
Продукти за 10 тарантули:
60 г краве масло
150 г кафява захар
3 яйца
150 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
4 ч.л. какао на прах
150 г квасена сметана
1 натурален шоколад за глазура
за очи – цветни бонбонки
вафлени пурички
шоколадови пръчици
хартиени формички за мъфини
Приготвяне:
Смесете маслото, захарта, яйцата, брашното и бакпулвера и разбъркайте добре. Сместа разпределете в 10 формички за мъфини и печете 20 минути в предварително загрята до 175 гродуса фурна. Разтопете шоколада. За паяковите крачета, с помощта на разтопения шоколад, прилепете по две пурички една за друга. За да се закрепят здраво пуричките, е препоръчително да ги оставите на студено в продължение на една нощ.
Извадете изстиналите мъфини от формичките. Останалиятшоколад разтопете отново и глазирайте с него повърхността на мъфините. Забодете внимателно във всеки мъфини по 6 двойки пурички-крачета и на всеки забодете по две цветни бонбонки за очи. На финала поръсете шоколадовите пръчици.