Можете да научите много за една страна, когато се запознаете с храната, която се предлага на територията й. Няма по-добър начин да се сближите с местните от този да опитите специалитетите, които те предлагат. Някои страни обаче са подложени на сериозни критики, заради консумацията на определени храни. Ето кои са 10-те най-странни ястия в света.

Хагис

Хагис, подобно на много други храни в този списък, е отличен пример за находчивост. За него се използват части от животното, които обикновено не бихте помислили да ядете. Прави се от различни органи на овца - сърце, черен и бял дроб. Съставките се смесват с подправки и овесени ядки, след като се изработва пикантен месен пудинг. След това сместа се вари в издълбан овчи стомах. Сериозна храна за истински шотландец!

Желиран нос от лос

Счита се за деликатес от коренното население на Северна Аляска и Канада. Това уникално ястие се приготвя на бавен огън от месото от носа, заедно с други части от лоса - уши, устни и други, като се добавят различни подправки. След това се охлажда, докато сместа се превърне в желе. Не се предлага в ресторантите, но всеки, който има приключенски дух, може да го опита на местните празници и панаири.

"Стриди" от Скалистите планини

Всъщност това въобще не са стриди, а тестиси от бик. Когато животните са млади, тестисите им се отстраняват, панират и пържат, за да се превърнат в това местно ястие, характерно за западната част на САЩ. Някои хора го сравняват с гумената вътрешност на стридите, докато други определят вкуса на ястието като близък до еленското месо. Все още можете да го пробвате на много места в скалистите планински щати - като Колорадо и Монтана.

Балут

Популярен във Филипините, балутът се счита за най-интересния начин да се ядат яйца в света. В рецептата има развиващ се патешки ембрион в черупка. Яйчената част и плодът се готвят и се консервират в бульон. Колкото и отвратително да изглежда този деликатес, се смята, че има вкус на пиле.

Пържена тарантула

В Камбоджа пържената тарантула е специално кулинарно лакомство. Паяците се пържат в олио и чесън, придавайки на краката хрупкавост. В тази страна започват да ядат това ястие по време на Червените кхмери (б.а. - комунистически режим в Камбоджа от 70-те години). Тогава храната е оскъдна и местните трябва да намерят какво да ядат, за да оцелеят. Днес на местните пазари тарантулите достигат до $1 всяка, като се има предвид, че много камбоджанци живеят с по $6 на ден.

Снимка: Getty Images

Сан-накджи

Ако имате желание да опитате нещо, което все още се гърчи в чинията ви, значи това е за вас. Сан-накджи всъщност са сурови пипала от жив октопод. Заради нервната структура на животното, пипалата му продължават да се движат, дори и без мозъка. Оказва се, че това ястие е и опасно, тъй като властите в Южна Корея, където е известно, съобщават за по няколко случая на година, от които хората се задушават, защото пипалата могат да се захванат за задната част на гърлото.

Фугу

Това е японското название на риба балон. Тя е специалитет в японската кухня, но може да бъде и смъртоносна, ако не се приготви правилно. Именно от съдържанието на отровата тетродотоксин идва името на този вид риба. Отровата, която е 12 000 пъти по-смъртоносна от цианида, е достатъчна, за да убие човек само за няколко секунди, и това е причината рибата да е толкова известна в целия свят. От нея се приготвя най-изисканото суши - сашими. В Япония всяка година се използват 10 000 тона от тази риба.

Хакарл

Това е националната гордост на Исландия, що се отнася до кулинарията. Всъщност, това е месо от акула, което преминава през специална ферментация за период от 4-5 месеца. Има силна миризма на риба и амоняк. Това е древна техника за консервиране на месото и е често срещана практика в скандинавските страни от векове. И докато местните жители са свикнали с уникалния му вкус, туристите често намират аромата му за доста странен.

Касу Марзу

Най-опасното сирене в света, което е забранено в Европейския съюз. Произхождащо от остров Сардиния, то се прави от овче мляко и живи ларви. За да се получи това сирене, то е оставено в тъмна колиба да изгние 2-3 месеца, за да могат мухите да отидат и да снесат яйцата си в него. Когато яйцата се излюпят, ларвите започват да ядат сиренето и да оставят екскременти, което придава на сиренето неговата мекота, заедно с богат вкус. На хората се препоръчва да покриват очите си, когато ядат Касу Марзу, тъй като ларвите често изскачат от сиренето, когато са обезпокоени. 

Сандвич с пържен мозък

Появили се в края на 19 век, пържените мозъци на крави стават популярно ястие в Средния Запад. Местните кланици в САЩ често събират мозъците, за да ги използват като евтино месо, от което се правят тези сандвичи, след като са изпържени в тиган. След появата на болестта "луда крава" през 80-те години, мозъците на кравите станаха още по-малко привлекателни, отколкото вече бяха, ако това е възможно. Въпреки това, все още има места в Мисури и Индиана, които сервират сандвич с пържен мозък, но той е заменен от свински такъв.