Пролетта не само ухае. Пролетта омайва сетивата ни и с изкусителните си ястия - кое от кое по-съблазнително, ароматно и апетитно. Заповядайте четири разнообразни гозби, които ще впечатлят небцето и на най-взискателния гастроном, събрали в себе си неповторимия вкус на пролетта:

Салата от спанак, киноа и авокадо

Продукти за 4 порции:
по 1 шепа спанак, рукола, айсберг
½ вр. магданоз
½ ч.ч. каноа
½ авокадо
½ лимон
морска сол

Приготвяне:
Киноата се накисва предварително във вода с лъжица сок от лимон или ябълков оцет за поне 6 часа. Идеята е по този начин да се активират инхибиторите, които пречат за усвояването на полезните вещества в нея. След това киноато се измива добре и се сварява до готовност , ок. 15-20 минути, изключва се и се оставя с похлупак за още 10 минути. Докато се вари, в студена вода с лъжица ябълков оцет и лимонов сок се накисва спанакът, за да се изчисти от нитратите, (освен ако не е домашен). Магданозът, айсбергът и спанакът се накисват, добавя се руколата. Прибавят се киноата и нарязаното авокадо. Овкусява се със солта и сока от ½ лимон. За екзотика и финес може да декорирате с парченца лимон или друг цитрусов плод.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Пикантни агнешки котлети с червен боб

Продукти за 4 порции:
8 агнешки котлети
2 с.л. зехтин
1 лимон
1-2 червени люти чушки, ситно нарязани без семките
1 скилидка чесън, смачкана
2 по 400 г консерви червен боб, отцеден
няколко стръкчета мента
праз лук

Приготвяне:
Грил тиганът се загрява на силен огън. Агнешките котлети се намазват с 1 с.л. зехтин, натъркват се с лимонова кора и се овкусяват. Гриловат се за 3-4 минути от всяка страна, докато месото леко порозовее или повече, ако ги предпочитате по-изпечени. Отстраняват се от тигана, покриват се с фолио и се оставят да престоят 10 минути. Внимателно се запържва в тенджера. Останалият зехтин, лютите чушки и чесънът се запържват леко за 2-3 минути. Добавя се бобът, който внимателно се намачква, след което се готви още 3 минути, докато се сгорещи достатъчно. Разбърква се с лимонов сок и мента, овкусява се и сервира с котлетите и нарязания на фини лентички праз лук.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Запеканка с коприва

Продукти:
300 г свежа коприва
2 картофа
2 стръка пресен чесън
2 ч.л. бяло вино
магданоз
джоджен
½ пакет макарони
За заливката:
2 яйца
соев сос
черен пипер на вкус

Приготвяне:
В половин литър вода се варят нарязаната на ситно коприва, макароните и настърганите картофи. Накрая се добавят бялото вино, чесънът, магданозът и джодженът. След това получената гъста смес се разпределя в гювечета или по-голяма тавичка, и се полива с  разбитите и овкусени със соев сос и черен пипер яйца. Запича се до златисто.

Снимка: ediblearia.com
Снимка: nasa.gov

Панирани тиквички с джоджен

Продукти за 4 порции:
2 бр тиквички
пресен джоджен
1 яйце
2 с. л. брашно
сол
зехтин
цедено кисело мляко
чесън

Приготвяне:
Тиквичките се обелват и нарязавт на кръгчета. Посоляват се и се изцеждат за около 10 минути. В купичка се разбива яйцето и се прибавят брашното, нарязаният на ситно джоджен и малко вода, докато се получи гъста каша. Овкусява се. Зехтинът се загрява, тиквичките се топват в панировката, след което се изпържват от двете страни. Изваждат се и се поставят върху кухненска хартия, за да се изцедят от излишната мазнина. Тиквичките се поднасят с цедено кисело мляко с чесън и нарязан на ситно пресен джоджен или копър.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos