София Борисова е топ дизайнер, наложил се у нас и в чужбина. Тази година се навършват 30 години от създадената от нея Модна къща „Romantika Fashion” – събитие, което ще бъде отбелязано с грандиозно шоу.

Все още не е уточнено кога и къде ще се проведе красивият спектакъл, но желанието на София Борисова е той да бъде на открито. Различен поглед към стила на модната къща вече две години внася и Доротея Борисова, която й е дъщеря.

Начинаещата дизайнерка, която на 26 януари получи наградата „Млад дизайнер за 2022” на наградите на „Код Фешън”, е готова с абитуриентската си колекция „Vogue”. Двете дами говорят за приемствеността в бизнеса, споделят отношението си към ефектната дреха, цветовете и материите, както и дали правят предварително планове за колекции, ревюта, участия в събития у нас и по света.

София, правиш ли си планове за предстоящето?

София: Винаги съм живяла, правейки си планове за годината. Но когато дойде пандемията заради коронавируса, се промени всичко, дори и мисленето ми. Голям парадокс беше, случилото се с ревюто, което исках да представя през март 2020 г. Бях много вдъхновена от ревюто си преди две години в голямата зала на ЮНЕСКО в Париж и реших, че и в Софийската опера и балет мога да събера отново хиляда човека. Трябваше януари месец да отида и да потвърдя участието си за 13 март – единствената свободна дата, която беше останала. Но точно преди деня за уточняване на подробностите, сънувах, че пълня цялата зала, всички стават на крака и аплодират. Сутринта споделих съня си със съпруга ми и казах, че ревю няма да има. Усещах, че нещо лошо ще стане! С голяма мъка съобщих решението си в Софийска опера и балет, като заявих, че не се отказвам от избора на място, а от датата... Мина време и точно на 13 март всичко спря, след като обявявиха пандемията. Явно сънят и предчувствието ми са били знакови. Истината е, че вече бях започнала да работя върху колекцията, но трябваше да спра. Платовете все още са тук и трябва да довърша започнатото, защото това ревю е голяма моя мечта! И въпреки труда, който знам, че стои зад всичко това, ще я осъществя! Същата година пропадна и ревюто ми в Париж, което трябваше да е през май. И сега за 30-годишнината на Модна къща „Romantika Fashion” искам времето да е топло, за да направя ревю навън – на открито.

Доротея: И на мен много ми се иска да направим нещо, което доесга никой не е правил у нас! Все още нямаме конкретна идея, но ще се появи...

София: Доротея винаги ми казва: „Спокойно, ще ти дойде идеята! При теб винаги е така и се случва навреме.”

Доротея: Мама има странна съдба или късмет – не знам, но много често пуска колекция и след седмица-две, месец световен дизайнер представя същата. Или ми споделя идея, която отново се появява на световната сцена, осъществена от друг. С цветовете се случва същото...

София: Доротея още учеше в Академията за мода в Милано и все й повтарях, че не я разбирам, защото създава колекция отзад напред. По учебик аз първо избистрям идеята си и след това се заемам с всичко останало – скици, платове, детайли и т. н.. Докато тя първо избира платовете и след това решава какво ще е останалото, за да я завърши.

Доротея, ти склонна ли си да планираш какво ти предстои?

Доротея: Много съм организирана, обичам да планирам, но никога, когато съм планирала нещо, то не се случва така, както съм искала. Затова планове за годината не си правя, по-скоро си поставям цели, например, да надхвърля броя на поръчките или продадените рокли от предишната година. Когато се прибрах от Италия, приоритет за майка бяха бизнес тоалетите, правеше абитуриентски колекции, които бяха много изчистени. Стиловете ни се различават обаче.

София: Предимно съм съсредоточена върху тоалетите за бизнес дамите и тези, които искат да отидат на Виенски бал в чужбина, или на събитие с дрескод, както и булчински рокли. Доретея вече напълно пое абитуриентската мода... И се сбъдна най-голямата ми мечта – да работим заедно! Признавам, че тайно имах надежда, че ще се върне от Италия, защото тя не искаше, и това се случи. Истината е, че като обединим силите си в работата, правим „бомба”! Доверявам се на преценката на Доротея и винаги я питам за мнението й. Съзнавам и неудобството, че ми е дете, защото все ще се намери някой да каже: „Да, получило се е ревюто й, защото е дъщеря на София Борисова!” Така се случи и на тазгодишните награди „Златна игла”, на които Доротея показа част от колекцията си „Vouge”. Неприятно е да чуваш подобни неща в началото на модната си кариера, което казвам от опит, обръщайки се назад във времето.

Доротея: Спомням си, като бях малка, как мама се ядосваше, като някой подмяташе, че е копирала модел от друг дизайнер. А ето, че сега нея я копират (смее се)!

София: Никога не съм си позволявала да копирам друг, защото знам, че ако реша да направя същия тоалет, то той ще е много по-добър. Висшата мода, която представям, се оценява в чужбина. Докато у нас думата „от котюр” вече няма тежест. За да създаваш висша мода има определени изисквания, няма как всеки да е „майстор” в това. На мен ми трябваха 30 години, за да се наложа като дизайнер.

Доротея: За мен това, че съм дъщеря на София Борисова, определено е много добър старт! Знам, че трябва да надградя и да се докажа, но съм едва в началото на кариерата си. Аз съм много пъстра за разлика от мама, която е скромен човек. Мога да слушам всякакъв жанр музика, обичам да се забавлявам, смятам, че съм земен и адаптивен човек. Признавам, че два пъти преживях шок. Първият беше, когато заминах да уча в Италия и започнах да живея повече като италианка, а след като се върнах, се изненадах от случващото се в заведенията. Дадох си сметка, че абитуриентската мода на мама е малко скучна. Да, роклите й са красиви, но са класически, изчистени, а момичетата търсят нещо по-атрактивно – с дантели, камъни, блясък, пера, нещо по-провокативно. И се захванах да създам различна абитуриентска колекция. Миналата година я направих с участието на мама, докато за 2023 г. „Vouge” е изцяло моя колекция.

Какви са наблюденията ви относно желанията на абитуриентките?

Доротея: Абитуриентките винаги са били два типа за мен. Едните са по-притеснителни, затворени и скромни, които предпочитат модели тип „принцеса”, дълги и по-разкроени, решени в пастелни цветове, с флорални дантели и по-малко камъни. А другият тип абитуриентки, които са по-дръзки, залагат на дълги и по-секси рокли, с повече пера и камъни. И колекцията ми „Vouge” преплита тези два свята - на срамежливото и на секси момичето. И изборът на рокли в нея е голям и като модели, и като дължини, и като цветове.

София: Често се случва момичета да дойдат с една идея, а да си тръгнат с рокля, която е различна - идеална е като кройка за фигурата и пасва цветово на тена и цвета на косата и т. н. Хубавото е, както беше и миналата година, че момичетата се доверяват на Доротея, а майките им – на мен! И сме щастливи, че не идват със снимки на известни личности от червените килими по света, а за да изберат модел от „Romantika Fashion”.

Какви цветове преобладават във „Vogue”?

Доротея: Искам да добавя към казаното от мама, че е прекрасно, че момичетата се придържат към оригинала на модела. Малко са тези, които искат някакви промени. А относно цветовете не съм заложила на конкретни. Колекцията е изключително пъстра, включва червено, тъмносиньо, каменисто синьо, така модерното за сезона – жълто, телесно, комбинация от черно и червено...

София: Доротея за първи път експериментира с цвят „Роял” и тъмносиньо и се получи страхотна комбинация. Много съм горда и с това, че тя стана и модел на колекцията си. Затова ще бъде модел и на сватбената колекция, която аз подготвям.

Доротея, търсиш ли мнението на майка си?

Доротея: Не мога без нейното мнение и се вслушвам в съветите й. Имам самочувствие, но не на 100 %. Обикновено, след като съм завършила тоалетите, питам мама какво мисли. Когато нещо не одобрява, й задавам въпроса – защо?

А относно аксесоарите съветват ли се с вас абитуриентките?

Доротея: Разбира се, дори и ние предлагаме бижута – обеци и тиари, което също беше моя идея. На колиета не сме заложили, тъй като повечето рокли са богато декорирани в горната част и няма да е удачно да се сложи още едно украшение около врата. Има и чантички, които също ние изработваме специално от материите и с дантелите на роклите.

Какво още би искала да правиш, като начинаещ дизайнер?

Доротея: Ще ми се и аз да се насоча към булчинска мода! Но искам да направя нещо нестандартно и за булките, защото имам друго виждане, което е различно от това на майка ми. Може би и заради тази освободеност на младите хора, все по-често сватбените рокли са в цвят, като предимно се спират на пастелни тонове – пепел от рози, но най-често залагат на екрю. Въпреки, че за себе си, избирам един ден да бъда с бяла рокля на сватбата си. Традиционалист съм в това отношение, защото бялото е символ на чистота за мен.

София, обикновено обличаш дрехи в черно – това ли е твоят цвят?

София: Не мога да си обясня защо се случва така (усмихва се)... По принцип правя много цветни дрехи и когато дойде клиентка, независимо от възрастта й, никога не й предлагам тоалет в черно. Като подчертавам, че и силуета на дрехата е изключително важен. За клиентите се раздавам до край, за да са красиви и ако мога да ги убедя да предпочетат цветна дреха. А, когато аз тръгна на събитие, обличам нещо скромно, обикновено черна рокля, но съм била и в червена (смее се)! Наблюдавайки жените в чужбина и у нас, впечатленията ми са, че българките много залагаме на черния цвят, докато навън предпочитат червено, цикламено, розово, лайм. Дори „Вива Маджента” – цветът, който е супер модерен за тази година, у нас някак не се вижда нито при ежедневното облекло, нито при официалното.

Комплекс на българката ли е, че обича да е в черен тоалет?

София: Не, в никакъв случай! Но тя е преценила, че ще изглежда най-стилна и фина в този цвят, което не винаги е така. Малката черна рокля остава вечна класика, но когато имаш дълга в гардероба си, дори не е само една, е по-добре тя да е в друг цвят.

А какво много искаш отвън да привнесеш в модата у нас?

София: Дантелите са моята слабост и се шегувам, че като умра, искам да съм в рая на дантелите! Аз живея с материите, обожавам да посещавам изложения, да работя с ателието за висша мода в Милано, Италия и съм горда, че никой не ме приема като София Борисова от България. Защото изискването им е да си участвал в Седмицата на висшата мода, да си избран и да си част от Комитета, който определя платовете. Супер цветно се зареждам по време на тези посещения, защото това са хората, които диктуват модата.