Режисьорът Ники Илиев и кинокоментаторът Зорница Аспарухова - Зузи са първите ни гости в “Различните Оскари” - специална подкаст поредица на Ladyzone.bg, посветена на бляскавите награди в трудни времена. До 30 април ще ви срещаме с професионалисти и звезди, които ще коментират любопитни теми, свързани с Оскарите.

В първия ни епизод Ники и Зузи с водещ Станчо Станчев обсъждат тазгодишните номинации, церемонията и “Оскарът на Шрьодингер” - Мария Бакалова.

В началото на разговора отбелязваме друг, не по-малък български пробив. Филмът “Завръщане” (2019) на Ники Илиев спечели договор с платформата “Нетфликс”.

Благодаря ти, това спечели договор звучи много готино, за първи път някой го казва. Башар Рахал, с когото сме копродуценти на филма, има агент в "Нетфликс". Заедно с други свои проекти, Башар му предложил и “Завръщане”. И след известно време разбрахме, че са го харесали”, разказа за пробива си Ники.

Със “Завръщане” той е бил на фестивал в Италия. Поканили го на същия този фестивал и тази година, но коктейлът се провел в платформата "Зуум", нещо, от което организаторите на тазгодишните "Оскари" искат да избягат.

Би било добре да направят “Оскарите” на живо. Само номинираните ще бъдат поканени, т.е няма да има други хора освен тях”, добавя той.

За тазгодишните номинации Зузи Аспарухова е със смесени чувства, а Ники Илиев никак не е впечатлен от селекцията.

Няма филм, който изпъква сред номинираните, който страшно да изпъква. Тази година е годината на малките филми”, категорична е Зузи.

Честно казано тези филми не могат да ме развълнуват. Антъни Хопкинс ми е един от любимите, но “Father” ми беше труден филм. “Promissing young woman” ми беше интересен. Оригинално направен филм, докато “Земя на номади” не го догледах”, каза Ники.

Не подминахме и темата за политиката зад номинациите. Повод за коментарите беше “Процесът за Чикаго 7”, филмът, за който Саша Барън Коен бе номиниран в категория “Поддържащ актьор”.

Нямам проблем да е политическа тема, дали ще е Black lives matter, насилие над жени, ако то е обосновано, а не е самоцелно”, каза Зузи.

Тази година ще спечели най-политкоректният. Той Шон Конъри имаше една реплика: “Sometimes the womans just need a slap…”. Сега чао, cancel и всичко останало…“, вмъкна Ники Илиев.

Родната ни номинация в лицето на Мария Бакалова, бе хитро описана като “Оскарът на Шрьодингер” от Зузи Аспарухова.

Може да вземе, може и да не вземе. Независимо дали това се случи или не, в крайна сметка, винаги до името ѝ ще стои първата българска актриса, номинирана за Оскар, което е голямо постижение. Гордея се с нея, радвам се на смелостта ѝ.

Въпреки спадащите рейтинги Оскарите остават най-престижната награда в света на киното. „В много по-далечното бъдеще смятам, че нещата ще се наредят. И до този момент няма друга награда, която да е по-голяма от "Оскар", категорична е Зузи Аспарухова.

Гледайте видео с най-интересното от разговора.

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички