В петия епизод от нашата поредица обърнахме поглед към култовите събития, които бележат наградите на Американската киноакадемия - церемониите. Очаквани, бляскави, а за някои скучни, церемониите остават неизменна част от Оскарите.

За своя виртуално-епидемичен досег с "Оскар"-ите, разказа Теодора-Косара Попова в началото на нашия епизод:

До Оскарите стигна моят документален филм “Танда”. Темата е за аржентинското танго, което е и моята философия за живота. НАТФИЗ изпратиха филма на Оскарите, без мое знание.

Открих, че най-добрият начин да се справя с кинаджиите е да окача медали навсякъде ... Ако им дам купи и награди, те ще се избият, за да произведат това, което искам. Ето защо има церемонии за "Оскар

Луи Б. Майър, 1927, създател на Американската киноакадемия

Като започнаха да се излъчват Церемониите на наградите Оскар. Помня като ученик, след това като студент, търсехме приятели със сателитни чинии да ходим през нощта да ги гледаме, купувахме си хапване и пийване и по цяла нощ ги гледахме дублирани на немски език. Беше голям купон, беше много вълнуващо, аз имам не снобско, но така, популярно човешко отношение към Оскарите, наистина ми харесва този блясък.” спомни си емоционално Деян Статулов.

Отношението на Теодора-Косара Попова се оказва вече изразено, при това от големия унгарски режисьор Иржи Менцел.

В своята биография разказва за Оскарите: “Церемонията по Оскарите е добре позната на всички, също една добре позната звезда застава отпред, вади един плик, чете името на щастливеца, той излиза, всички ръкопляскат и се усмихват, а останалите четирима, които са се разминали с наградата ръкопляскат и се усмихват най-много” Аз бях от тези най-ръкопляскащите и усмихващите се през тази година.” сподели Теодора-Косара.

Иначе за Церемониите има много истории, ще спомена Луис Бунюел. Той като сюрреалист, като човек, който обича да провокира е създал скандал по повод церемонията. Той номиниран за "Дискретния чар на буржоазията" и казва пред журналисти: "Да, аз ще спечеля!” Те го питати откъде е толкова сигурен, а той отвръща: "Ами платих си!” Тази провокация ми липсва в наши дни.” разказа Статулов.

За речите от най-ново време, водещият провокира Деян Статулов за неговия любимец Хоакин Финикс.

Сега, церемонията на Оскарите винаги е била много висока трибуна и много хора могат да те чуят. Хоакин Финикс абсолютно заслужено взима своята награда Оскар за водеща мъжка роля за Жокер. Изборът му на роли никога не е случаен и това е извън Оскаровото му битие. На Оскарите, хората, които имат гражданска позиция и не ползват сцената само за суета, го правят.

За знаковите изпълнения по време на церемониите, Теодора-Косара разказа емоционално:

Тогава на Оскарите, на въпросните церемонии е можело да чуеш Луис Армстронг, Ела Фицджералд, Фред Астер, да ги видиш тези легенди. Тогава изкуствата са били преплетени, те присъстват и в киното. Тогава наистина е било зрелище и събитие, защото е било празник на културния живот, който се среща в киното.”

Бил ли е скучен Еминем за Статулов, когато Скорсезе заспа на изпълнението му от миналогодишната Церемония?

Той не беше заспал, той беше подразнен и камерите бяха насочени целенасочено към него, защото всички знаят, че той не понася Еминем. Не знам дали Еминем е гледал поне един филм на Скорсезе, но това няма значение.”

Водещият припомни формата на първата Церемония от 1929 - 15-минутна, наградените са имали предизвестие, билетите за външна публика по 5/10 долара.

На провокацията дали връщане към този формат е добра версия за настоящите награди, гостите отговориха:

Аз мисля, че се обезсмисля идеята за Церемония. Те могат просто да пуснат едно прессъобщение в медиите кои творци взимат наградите Оскар. Но, аз мисля, че натам вървим - общо взето.” мисли Деян Статулов

На този въпрос Теодора-Косара отговори лаконично и духовито:

Ами… аз съм почитател на кратките форми!

По отношение на тазгодишната Церемония, гостите изразиха своите смесени чувства и очаквания.

Ами аз не харесах нито един от филмите, които видях, така че ще си спя спокойно.” отбеляза Теодора-Косара.

На провокацията, че е изразил бурно възхищение от “Борат 2”, Статулов разясни, че:

Първо - аз нямам избор.  Не мога да коментирам само филмите, които са взели Оскар, а и самата Церемония, речите, които са изнесени от творците. Да не забравяме, че на другата сутрин след бърз душ, трябва да съм в “Преди обед”, за да коментирам Оскарите, така че чисто професионално съм ангажиран с това.

Борат е част от общото ниво на филмите на тази година, без да подценявам работата на Мария Бакалова, стискам ѝ палци. По някакъв начин тя ми връща детския спомен, моите мечти. Но уви, много късно разбрах, че няма Оскар за кинокритик.” сподели Деян Статулов

В следващия епизод ви срещаме с “Оскарите на…” Виктор Божинов

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички