Млада, красива и талантлива, тя е част от трупата на Народния театър "Иван Вазов". Гледали сме я и на големия екран в различни продукции. Ролите й често са сериозни, а играта й винаги е запомняща се. За киното, театъра, живота на сцената и извън нея тази седмица в “Малки разговори” разказва прекрасната Радина Боршош.

Като малка Радина минава през различни желания каква иска да стане, когато порастне. Но ярка следа у нея остава пиесата “Хъшове”. Вижда, че театърът е свобода и можеш да бъдеш всичко, което поискаш. Самата тя няма самочувствие, че може да се справи с предизвикателството да бъде актриса, но в гимназията започва да събира листчета с телефони от различни обяви за театрални школи. Майка й е човекът, който я подкрепя в тайното й желание и я подтиква да опита. Така Радина тръгва по пътя на актьорското майсторство. 

Снимка: Евгений Милов

Днес денят на младата актриса минава предимно в Народния театър в репетиции от сутрин до вечер. “Бурята”, “О, ти която и да си”, “Лисичета”, “Нова земя”, “Двубой”  са част от спектаклите, в които Радина Боршош играе. 

Пандемията отнема най-любимото и скъпо нещо на актьорите и хората в света на изкуството - публиката. Актрисата признава, че последните две години са били трудни за нея и колегите й, но въпреки обстоятелствата и постоянно променящите се мерки, културата успя да даде отпор. Едно от най-хубавите събития, които се случват в това време, е пристигането на големия режисьор Робърт Уилсън в България и поставянето на “Бурята” на Уилям Шекспир. Радина и колегите й, които участват в “Бурята”, преминават през много кастинги и нетрадиционни задачи преди да получат ролите в постановката.

“Това, което ме впечатли е, че за него е изключително важна светлината. Той започва пиесите със светлината, а ние по принцип я използваме накрая”, разказва младата актриса.

Снимка: Народен театър, Гергана Дамянова

“Бурята” е пиеса, която няма аналог и засяга вечно актуалните теми за любовта, омразата, жажадата за власт, отмъщение, смята Радина. Тя влиза в ролята на Миранда, която е дъщеря на Просперо. Отгледана е от баща си на самотен остров далеч от всички и олицетворение на чистотата и невиността. Миранда среща любовта и открива цялото си сърце. 

Билетите за постановката са изкупени за месеци напред, а капацитетът на театрите отново е на 100%.

“В тези трудни времена се убедих, че българската публика е най-лоялната и вярна”, споделя Радина.

Неотдавна зрителите гледаха Радина и на големия екран във филма “Рая на Данте”, където си партнира с Владо Пенев. Актрисата е радостна, че успява да играе рамо до рамо с него. Един от най-важните уроци, който получава по време на снимките, е от покойния Иван Налбантов. Легендата на българското кино и театър учи Радина, че талантът за един актьор е важен, но по-важното е да имаш характер, с който да го отстояваш.

Младата актриса не остава безучастна и безпристрастна и към последните събития, случващи се в световен план.

“Заспиваш в някакъв нормален свят и се събуждаш в абсолютен кошмар”, казва тя за шока от обявяването на войната в Украйна.

Заедно с приятеля й подкрепят кампанията на БЧК в помощ на украинските бежанци и други благотворителни инициативи. В тези страшни времена, на които сме свидетели, емпатията и добрината излизат на преден план и показват, че преди всичко трябва да сме човеци, отбелязва Радина. 

Актрисата рядко има свободно време, а когато това се случи, то по-скоро не е достатъчно. Сладкарството е хобито й, което се опитва да практикува при всяка свободна възможност. Посещава професионални курсове, на които се учи на тънкостите в занаята. Най-новото умение, което усвоява е да прави цветя за торти с маслен крем с помощта на шприц. 

“Сладкарството изисква особена концентрация, която обаче не е изцеждаща. Аз така успявам да си почина” 

Радина не е от суетните момичета, не обича да прекарва дълго време пред огледалото, уважава модата и модните творения, но не е нещото, което да я влече.

“Ако зависи от мен, ще съм по дънки, кецове и тениска до края на живота си”

Обожава да прекарва летата си на морето на каравана, с пуснати коси, без грим. Тези моменти са най-щастливите за нея, далеч от шума, суетата и динамиката. 

Целия разговор с Радина Боршош гледайте горе във видеото или слушайте тук на сайта и в Spotify.

Снимка: Евгений Милов

Още материали за Радина: