Френският актьор Жерар Депардийо ще бъде изправен пред съд през октомври заради предполагаеми сексуални посегателства, извършени срещу две жени по време на снимките на филм през 2021 г., предадоха осведомителните агенции, цитирайки прокуратурата в Париж.

Депардийо, една от най-големите филмови звезди на Франция, е в центъра на увеличаващ се брой обвинения в сексуално посегателство в последните години.

Актьорът беше на разпит в полицията вчера, след което беше освободен. Той отрича да е извършил каквото и да било закононарушение. 

Един от адвокатите му - Кристиан Сен-Пале, заяви пред телевизия Бе Еф Ем, че актьорът е освободен, без да му бъде повдигнато обвинение.

По-късно обаче властите обявиха, че Депардийо ще бъде изправен пред съд.

В изявление на парижката прокуратура се казва, че актьорът е "призован да се яви пред наказателния съд" след разпита, отбелязва Асошиейтед прес.

Процесът ще започне през октомври "за сексуални посегателства, които вероятно са били извършени през септември 2021 г." срещу "две жертви, на снимачната площадка на филма Les volets verts",  се казва в разпространеното изявление. В него не се посочват имената на предполагаемите жертви. 

В отворено писмо от октомври миналата година Депардийо заяви: "Никога, никога не съм злоупотребявал с жена".

Снимка: Getty Images

Той е обвинен и от повече от дузина други жени, че ги е тормозил, опипвал или сексуално насилвал. През 2020 г. му бяха предявени предварителни обвинения в изнасилване и сексуално посегателство след оплакване от актрисата Шарлот Арну.  

По това дело съдия-следовател приключи проверката си на 17 април и прехвърли случая на парижката прокуратура, "за да го разгледа и да определи следващите стъпки в производството", съобщиха властите в понеделник, 29 април, отбелязва Асошиейтед прес. 

Депардийо дълго време беше възприеман като национална икона във Франция. Той беше посланик на френското кино по света и се радваше на международна слава с няколко роли в Холивуд. Има номинация и за награда "Оскар" през 1991 г. 

Обвиненията срещу него разделиха френското общество, като някои жени го възприемат като символ на неспособността на страната да се справи със сексуалните посегателства, извършвани от влиятелни мъже.

Други, сред които френският президент Еманюел Макрон и известни актьори, се обявиха в защита на Депардийо, припомня Ройтерс. "Той е невероятен актьор, гений на своето изкуство", каза държавният глава в края на миналата година.