Ветеранката от филмовата вселена на Marvel Скарлет Йохансон и звездата от сагата за "Хари Потър" Ема Уотсън са много загрижени за имиджа си, след като станаха жертва на технологията "deep fake".

NBC News съобщава, че потребителите на Meta във Фейсбук, Инстаграм и Месинджър са били обект на рекламна кампания за DeepFake FaceSwap и тази кампания е откраднала известните лица на Ема Уотсън и Скарлет Йохансон, за да ги изобрази като привидно иницииращи сексуални актове.

Интересно е, че технологията за дълбоки фалшификати вероятно е започнала да се прилага още през 1997 г. и оттогава непрекъснато се подобрява, но потребителите обикновено е трябвало да имат голяма степен на опит в редактирането на видео, за да създадат убедителен deep fake.

Снимка: Getty Images

Освен че изглежда като нещо от научнофантастична антиутопия, това страховито малко приложение служи като напомняне, че използването на изображения на други хора без тяхно съгласие вече може да бъде само на един клик разстояние за средния потребител.

С други думи, рекламна кампания, в която се използват изображенията на Скарлет Йохансон и Ема Уотсън без тяхното съгласие, може да е само върхът на айсберга на това колко мощно ще стане това.

Редактирането на видеоклипове, така че да изглеждат сякаш Скарлет Йохансон и Ема Уотсън се готвят да направят нещо сексуално, комбинира това, което изглежда като начало на порнографско видео, с характерния звук на интрото на Pornhub.

Снимка: Getty Images

Посланието е колкото ясно, толкова и ужасяващо: независимо дали има голям талант за редактиране на видео или не, средностатистическият потребител може да вземе всякакви снимки, които намери, и да създаде каквото фантастично видео може да си представи, и всичко това без съгласието или дори без знанието на лицето, чието лице краде.

И въпреки че Meta в крайна сметка премахна тези реклами, можем само да си представим колко лошо ще бъде, когато това приложение и други подобни се използват срещу непълнолетни тийнейджъри с цел насърчаване на тормоз и дори провокиране на самоубийства, пише оещ БГНЕС.

Най-важното във всичко това е, че компанията, която стои зад DeepFake FaceSwap, официално забранява използването му за олицетворяване на други лица или за създаване на сексуално съдържание. Но като се има предвид, че използването на това приложение струва 8 долара на седмица, можем само да предполагаме, че са успели да привлекат колкото се може повече самотни мъже, преди Марк Зукърбърг да ги спре.

Вижте повече за Ема Уотсън в следващото видео: