Виното не е просто напитка, която подхожда на определени изискани ястия. То е чувство, усещане, извикване на спомени. Истинско изкуство. Истинско изкуство е да почувстваш хубавото вино – отлежало, с добра консистенция и плътност, цвят и прекрасен аромат на отминали времена. Не е случаен фактът, че то се е считало за напитката на боговете.

„В огледалото се оглежда тялото, а във виното – душата” е казал Есхил. Да почувстваш виното не е просто израз, така както дегустацията на напитката не е просто да отпиеш глътка от нея. Отлежалото и качествено вино може да се превърне в тържество на тялото и сетивата – да ни развесели, да ни опияни или да ни разчувства. И не, това не е реакция от алкохола!

виноЦвят
Първото нещо, което може да ви направи впечатление преди да отпиете от виното е неговият цвят. За да придобиете по-голяма представа за него, използвайте помощни материали - нещо бяло, например салфетка или лист хартия. Задръжте чашата над белия фон. Цветът варира в зависимост от възрастта и времето прекарано в дървените бъчви. Цветът на белите вина може да е от почти прозрачен до жълтозелен, златист, тъмно златист, та дори и до бледо кафяв. Червените могат да са оцветени в лилаво, рубинено червено, червено, патладжанено, керемидено, червеникавокафяво или кафяво. Кафявият цвят за червено вино не е добър знак. Имайте предвид, че с течение на времето червените вина избледняват, докато белите потъмняват.

виноВъртене
Всички сме гледали по филмите как видни познавачи на хубавото вино първо завъртат елегантно чашата, правейки няколко кръга преди да помиришат и отпият от нея. Това всъщност е техника, която има за цел да вкара малко въздух във виното. Процесът освобождава етерите, естерите и алдехидите, които се съдържат в течността, за да могат да придадат по-силен и плътен аромат. Колкото по-бавно се движи то по стените на чашата, толкова неговата плътност е по-голяма, а това е сигурен знак за качество.

виноАромат
Следвайте интуицията и това, което ви подсказва собствения нос. Ако виното има аромат на плесен, корк или оцет, то със сигурност не е добро. Не пийте от него, за да не страдате от последствията на другия ден. Съществува и доста голяма вероятност при отварянето на бутилката да ви замирише на сяра. Това е така, защото при производството на вино се използва серен диоксид, и ако при дегустация усетите подобен аромат, то изчакайте малко да се разсее първоначалната миризма. Ако тя остане и след няколко минути, това означава, че са използвани прекалено големи количества серен диоксид, който се слага за получаването на по-висок алкохолен градус.

Най-важното е да се доверите на първоначалните си впечатления от аромата. Виното може да извика неочаквани спомени в съзнанието ви, като мирис на горски плодове, мед, цветя. Важното е ароматът да е приятен и да ви навява мисли за хубави неща. Такова вино със сигурност е отлежало.

Вкус
Не бързайте да преглътнете, след отпиване от чашата. Задръжте в устата и завъртете в устната кухина за няколко секунди. Хубавото вино трябва да се почувства с всички сетива преди да достигне до стомаха. В устата си ще усетите последователно всички компоненти – киселинност, сладост, алкохолно и таниново съдържание, Важното е никой от тях да не доминира, а да хармонизират приятно и да оставят меко усещане върху езика.

Послевкус
Послевкус е това, което усещат всичките ни сетива след преглъщане на течността. Приятният дълъг послевкус с балансирано съдържание на компоненти, е сигурен знак за високо качество на виното.