Парадът по случай рождения ден на краля на Великобритания, известен като Trooping the Colour, е церемониално събитие в Лондон, на което се събират много кралски особи. Бъкингамският дворец потвърди, че 75-годишният Чарлз ще участва в шествието, но заради продължаващото лечение от рак, той ще се вози в карета, а не на кон.

От 1748 г., по традиция, парадът отбелязва официалния рожден ден на владетеля, въпреки че действителният рожден ден на Чарлз е на 14 ноември.

КАКВО СЕ СЛУЧВА НА Тrooping the Colour?

Тазгодишният парад се провежда в събота, 15 юни. Над 1400 войници, 200 коня и 400 музиканти ще се съберат в голяма демонстрация на военна прецизност, езда и фанфари, за да отбележат официалния рожден ден на суверена.

Церемонията датира от началото на 18 век или по-рано, когато знамената на батальона са били носени по редиците, така че да могат да бъдат видени и разпознати от войниците.

Снимка: Getty Images

Шествието започва от Бъкингамския дворец. Крал Чарлз ще инспектира войниците от каретата си, преди да поведе войските в парад обратно към Бъкингамския дворец.

КОИ КРАЛСКИ ОСОБИ ЩЕ ПРИСЪСТВАТ?

Не е известно дали принцесата на Уелс, която в момента е подложена на лечение от рак, ще присъства и дали принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи ще участват на този етап. От началото на управлението на Чарлз само висши работещи кралски особи са участвали в Trooping the Colour и са се появявали на балкона. По време на управлението на кралица Елизабет II тя често канеше разширени членове на семейството си.

Снимка: Getty Images

Миналата година към краля на кон се присъединиха принцът на Уелс, принцеса Роял и херцогът на Единбург.

Към принцесата на Уелс и кралица Камила пък се присъединиха в каретата си трите деца на принц Уилям и Кейт - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи.

Снимка: Getty Images

ДРЕСКОД

Обикновено мъжете от кралското семейство са облечени във военна униформа, докато дамите носят дневна рокля и шапка. Те не могат да носят деним, шорти или сандали. Военнослужещите са с церемониална униформа - с медали, без мечове или странични оръжия. 

Снимка: Getty Images

Принцесата на Уелс написа сърдечно извинително писмо до ирландските гвардейци. 42-годишната Кейт, която е полковник от полка, говори за гордостта си от тях и добави, че да бъдеш полковник "в чест" за нея.