Кралица Елизабет Втора празнува два рождени дни - истинския си на 21 април и официалния във втората събота на юни. Той се отбелязва по време на церемонията Trooping the Colour.

Но защо е така?

В миналото официалните тържества по случай рождения ден на владетеля често се провеждали в ден, различен от рождения им. Това обикновено се случвало, когато действителният рожден ден не е през летните месеци. Причината, типично по британски, се крие във времето.

Традицията започва през 1748 г. с Джордж II, който е роден през хладния ноември. Вместо да рискува поданиците му да се простудят, той съчетал празнуването на рождения си ден с ежегодния пролетен парад, известен като Trooping the Colour.

Какво е Trooping the Colour?

Над 1400 войници, 200 коня и 400 музиканти се събират всяка година през юни, за да демонстрират военна прецизност и квалитетна езда по случай официалния рожден ден на кралицата.

Улиците са осеяни с тълпи от хора, които обикновено размахват знамена. В миналото и кралицата е била част от парада, яздейки кон, но от 1986 г. насам се придвижва с карета.

Снимка: Getty Images

Полковите знамена на британската армия в миналото били с различни цветове и изобразени на тях униформи и отличителни знаци на войниците. Така те лесно разпознавали своята част, когато са на бойното поле.

Офицерите редовно марширували в различни посоки с тези знамена, така че всички да знаят кои на кой полк принадлежи. 

Снимка: Getty Images

Именно това полезно в миналото действие поставя основите на пищния парад, който години след това всички чакат с нетърпение и наслада. 

В днешни дни тържеството се подготвя особено прецизно.  

Снимка: Getty Images

Кралските особи наблюдават парада от балкона на Бъкингамския дворец.

Снимка: Getty Images

Децата пък особено много се впечатляват от авиошоуто. Понякога дори сами се цензурират заради писъците си от радост. 

Снимка: Getty Images

Tази година кралица Елизабет реши на балкона да могат да застанат само кралски действащи особи. Това означава, че принц Хари, Меган Маркъл и техните деца няма да могат да се наслаждават на гледката от най-хубавите места.