Кралицата e забранила на принц Хари, Меган Маркъл и принц Андрю да се появят на балкона на Бъкингамския дворец по време на церемонията Trooping the Colour, пише Daily mail.

Нейно Величество е решила "след внимателно обмисляне" на балкона да се появяват само кралски особи, които изпълняват официални обществени задължения. Приема се, че Хари, Меган и децата им ще присъстват на други събития по случай юбилея. С Trooping the Colour се поставя зрелищното начало на дългия уикенд на тържествата.

Има риск завръщането на Хари и Меган в Обединеното кралство да измести фокуса от платинения юбилей на кралицата. За това предупреждават различни кралски експерти. 

"Надявам се, че Съсексите ще бъдат държани под строг контрол, за да не се допусне егоистичните им интереси да доминират над честването на вдъхващата страхопочитание служба на кралицата на Великобритания", заяви Том Бауър.

Кралската писателка Анджела Левин пък изрази мнение, че кралицата е взела "чудесно решение" да ограничи присъствието на балкона само за работещите кралски особи. 

Снимка: Getty Images

Меган и Хари заявиха, че ще пристигнат от Калифорния заедно с Арчи и Лилибет.

Събитията по случай 70-годишнината на кралицата на трона започват на 2 юни.

Има обаче една причина заради която Меган и Хари наистина ще привлекат световното внимание >>>

Дъщеря им Лилибет ще отпразнува първия си рожден ден заедно с братовчедите си принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи през юни.

Прабаба им кралица Елизабет и други членове на кралското семейство също ще се присъединят към рождения ден на Лилибет, тъй като той се пада на 4 юни - по време на празничния уикенд.

Това ще бъде и първият път, когато кралицата да се срещне с правнучката си Лилибет. 

Освен срещу Меган и Хари специални мерки са взети и за принц Андрю

Срещу сина на Елизабет Втора бе заведено дело за сексуален тормоз. Скандалът се разгоря в началото на годината. Вирджилия Джуфре заведе дело срещу кралския наследник с твърдение, че е била принудена да прави секс с принц Андрю три пъти, когато е била на 17 години.

Обвинителката е получила сума, чийто размер не се съобщава, след като двамата са се споразумели извънсъдебно. Синът на Елизабет Втора е трябвало да дари неизвестна сума на благотворителната й организация. 

Това наложи и други санкции срещу принца - бяха му отнети военните звания.