Британският кралски двор влезе в обяснителен режим заради големите разходи около пътуванията на някои членове на семейството.

Принц Андрю, един от синовете на кралица Елизабет, е летял през юли 2019 г. до Северна Ирландия с чартър на стойност 20 000 долара само за да участва в голф турнир, на който е патрон. През ноември на 60-годишния Андрю се наложи да се оттегли от кралските си задължения заради скандалното му приятелство с финансиста Джефри Епстайн, осъден за педофилия.

Принц Андрю на голф турнира в Северна Ирландия през юли 2019 г.
Снимка: Getty Images

Тогава принц Андрю даде интервю за Би Би Си (изключително необичайно за висш член на кралската фамилия) в опит да изчисти името си, но ефектът бе обратен и всички критикуваха принца за липсата на съчувствие към жертвите на Епстайн.

От Бъкингам оправдават големия разход за пътуването до Северна Ирландия с това, че по същото време не е имало редовен граждански полет.

Финансовите отчети на двореца показват и други големи разходи. През януари т.г. принц Чарлз е пътувал до Оман, за да отдаде почит на починалия султан Кабус Бен Саид Ал Саид. Двудневната командировка струва на хазната 268 000 долара, като пътуването отново е било с чартърен полет.

„Пътуването бе по молба на Външно министерство и бе организирано в много кратки срокове. Нямаше редовни полети, които да съвпаднат с програмата на принц Чарлз“ – обясняват от двореца.

Кралският воаяж на принц Хари и Меган Маркъл в Южна Африка пък е коствал общо 313 000 долара. В тази сума влиза и предватителното пътуване на екип, който подготвя програмата на младото семейство.

А пътуването на принц Уилям и Кейт Мидълтън до Пакистан струва 149 000 долара, като включва чартърен самолет и хеликоптер.

По официални данни кралската фамилия е изхарчила за пътувания 6,7 милиона долара, което е с 900 000 повече от предходната финансова година.