През 1971 година Трейси Норман е избрана за кастинг за италианския „Вог“, след това дефилира за „Баленсиага“ и подписва успешно договори с „Ейвън' и други козметични марки. Бъдещето й в модата изглежда повече от обещаващо, но когато се разбира, че тя е транссексуална жена, работата изведнъж секва. Днес предразсъдърци по отношение на моделите, които са си сменили пола не липсват, но световните брандове и издания гледат да разширяват мирогледа – своя и този на своите почитатели, като наемат „различни“ модели – такива с недъзи, заболявания, наднормено тегло и т.н. Ето обаче няколко успешни манекенки и манекени, които пробиват стремглаво света на модата, след като си сменят пола.

Валентина Сампайо

Снимка: Getty Images


Да си корица на „Спортс Илюстрейтед“ е истинска чест и привилегия. Там обикновено попадат красиви модели с изящни тела по бански. Първият трансдженрър модел, който застава на корицата на изданието е бразилката Валентина Сампайо, която също е дефилирала за „Викторияс Сикрет“, а също е била на корицата на „Вог“. Тя също е била лице на известни марки като „Лореал“, „Марк Джейкъбс“ и „Диор“. Валентина е толкова красива и женствена, че само хората, които знаят, че е била мъж, могат да си дадат сметка за тази подробност.

Лиа Ти

Снимка: Getty Images


Тя е била на корицата на италианските „Вог“, „Грация“ и „Гламър“ и е един от най-известните джендър модели в света. Пътят към успеха обаче не е бил лесен и през 2011 година Лиа споделя в интервю „Когато за първи път започнах да вземам хормони, си спомням, че бях в банята, плачейки и мислейки си „Никой няма да ме наеме, как ще се справя с това?“


Хънтър Шафер

Снимка: Getty Images


След успешен кариера на модния подиум, дефилета за „Диор“ и „Рик Оуенс“ и корици на списания „Пейпър“ и „Дейзд“, Хънтър се заема и с актьорство. През 2019 година я гледахме в хитовия сериал на HBO “Еуфория“, който беше актьорски дебют за модела. 20-годишната американка е горд активист за правата на ЛГБТ обществото.

Теди Куинливан

Снимка: Getty Images


Теди сменя пола си, когато е на 16. Тя е родена в Бостън и в края на миналата година се превърна в първия открит трансджендър, който представлява марката „Шанел“. Освен това красавицата е дифилирала за „Фенди“, „ Марк Джейкъбс“, „Кло“. В интервю за списание „Ел“ през 2018 г. Куинливан разказва „Да смениш пола си не означава само да си пуснеш косата, да носиш токчета и да си сложиш обеци на ушите. Да вземаш хормони засяга твоето настроение, то е като да се преродиш отново.“

Лейт Ашли

Снимка: Getty Images


Лейт израства в Ню Йорк в семейство с доминикански произход, което е изключително набожно. Той започва своята трансформация, когато е на 25. Пред „Вог“ споделя, че още като малък е знаел, че има нещо различно в него „Не знаех какво означава трансджендър, докато не навърших 19. На 4-5 годинки просто знаех, че има нещо различно в мен.“ Първоначално, когто Ашли споделя в своя Инстаграм за смяната на пола си, получава много негативни мнение, но от тогава той се превръща в успешен модел, който взема участие в кампании на „Келвин Клайн“ и „Дизел“. Появявал се е на корици на известни издание като „Вог“, „Ел“ и „Джи Кю“.