Актьорът Тони Сирико, който изигра симпатичния, но опасен гангстер Поли Уолнътс в сериала на HBO "Семейство Сопрано" и често участваше във филми на Уди Алън, почина на 79-годишна възраст, съобщи семейството му.

Снимка: Getty Images

Сирико изигра главна роля в драмата на HBO, която стартира през 1999 г. и се превърна във влиятелен хит в началото на ерата на престижната телевизия.

Въпреки че играе по-малки роли в шест филма на Уди Алън от 1994 до 2016 г., Сирико не е особено известен преди пробивната си роля, в която е капитан в престъпното семейство на главния герой Тони Сопрано, изигран от покойния Джеймс Гандолфини.

Снимка: Getty Images

Героят му беше закоравял престъпник, който периодично проявяваше доброта, понякога осигуряваше глупаво комично облекчение с малоумни изрази, но винаги беше верен на шефа, пише за него Ройтерс.

Снимка: Getty Images

"По-голям от живота герой на екрана и извън него. Ще ми липсваш много, приятелю", написа в Туитър колегата му от "Семейство Сопрано" Стивън Ван Зандт.

Сирико често играе италианско-американски мафиоти, включително малка роля в "Добри момчета", популярния хит на Мартин Скорсезе от 1990 г. Сирико се изявява и като комик, озвучавайки говорещото куче Вини в анимационното предаване "Семейният тип".

Снимка: Getty Images

Участията му във филми на Уди Алън включват "Куршуми над Бродуей" от 1994 г., "Могъщата Афродита" от 1995 г., "Всеки казва „Обичам те“ от 1996 г., "Да разнищим Хари" от 1997 г., "Знаменитост" от 1998 г., а в славата му след Сопрано – „Социален живот" (Café Society) от 2016 г.

Роден в Бруклин на 29 юли 1942 г., в началото на 70-те години на миналия век Сирико излежава 20 месеца в затвора по обвинение в притежание на оръжие, според филмовата база данни IMDB.com.

Снимка: Getty Images

Първата му филмова роля е в "Лудият Джо" от 1974 г. за мафиота Джоуи Гало, но определящата му роля е в сериала на HBO, създаден от Дейвид Чейс, пише още БГНЕС.

Снимка: Getty Images

"Когато за първи път прочетох сценария на Дейвид Чейс, разбрах, че това е нещо специално", казва Сирико, цитиран от IMDB. "Това е, което съм търсил през целия си живот. ... Веднага разбрах, че това е роля, за която може да се убие."