За Майкъл Гандолфини 2013 г. е ужасна. Докато е на почивка със семейството си, той става свидетел на смъртта на баща си Джеймс Гандолфини, когото целият свят познава най-вече благодарение на ролята му в един от най-успешните сериали от началото на века – „Семейство Сопрано“. Причината за смъртта на актьора е сърдечен удар и преживяното оставя дълбока следа в живота на 13-годишния Майкъл, но също така става причина той да намери своя път в живота.

Актьорската игра като терапия

Негов приятел го е посъветвал да се запише на курсове по актьорско майсторство, за да може по-лесно да преодолее загубата на баща си. И макар да е планирано като терапия, актьорството бързо става голямата страст на младежа: „Влюбих се още от първия ден, сподели той в интервю за списание „Esquire“. Точно това започна процеса ми по преодоляване на мъката след смъртта на баща ми.“

Снимка: Getty Images

Решението на Майкъл да стане актьор не е лесно, тъй като баща му никога не е искал това от него: „Веднъж ми каза да не бъда актьор, а режисьор, защото те държат цялата власт“, спомня си Майкъл.

Снимка: Getty Images

Актьорската кариера не е попречила на никого да стане режисьор, дори напротив. А Майкъл Гандолфини започна кариерата си повече от добре с роля в сериала „Нюйоркска комбина“ на HBO. Именно заради този сериал продуцентите на голямата телевизия го харесаха за ролята на младия Тони Сопрано, преди това изпълнена от баща му.

Снимка: Getty Images

Съвсем скоро ще можем да видим филма на HBO, който ще ни разкаже за младостта на телевизионния мафиот.

Предизвикателството да заемеш мястото на баща си

И ако някой си мисли, че задачата на младия актьор е лесна, много се лъже. Майкъл е трябвало да изгледа всички епизоди на сериала, тъй като не ги е гледал никога преди това: „Бях дете, когато го снимаха. Когато бях при него на снимачната площадка и го питах за какво се разказва, той ми отговаряше просто, че е за един мафиот, който ходи на терапия.“

Снимка: Getty Images

Гледането на сериала обаче се оказало много по-емоционално, отколкото актьорът си мислел. На Майкъл му се наложило да се срещне отново с баща си, за да може да разучи актьорската му игра и да я повтори във филма „Многото светци на Нюарк“.

Беше много напрегнат процес, защото трябваше да гледам като актьор този човек, който е създал ролята – неговите движения, гласът му и всички неща, които трябва да имитирам. Но от друга страна виждах и баща си. И това, което беше най-трудно е, че го правех сам. През цялото време стоях в тъмния си апартамент и гледах баща си.

Снимка: Getty Images

В един момент гледането на сериала се превърнало в разговор между Майкъл и мъртвия му баща:

Имаше една сцена, в която дъщерята на Тони се прибира много късно през нощта, а той седи на дивана и ѝ казва: „Знаеш, че те обичам, нали?“. В друга сцена Тони и синът му се карат, а след това бащата купува пица, за да се извини и казва: „Не бих могъл да мечтая за по-добър син“… Просто знаех, че говори на мен в тази сцена.

“Многото светци на Нюарк“ ще започне да се излъчва от 25 септември догодина и освен Майкъл Гандолфини в него ще видим още Рей Лиота, Вера Фармига, Алесандро Нивола и Джон Берентал.