Преди да представим тазгодишните лектори на TedxMladostWomen, припомняме си какво е TED. TED е неправителствена организация посветена на идеите, които си заслужава да бъдат разпространявани. Започнала като четиридневна конференция в Калифория преди 25 години, TED прерасна в подкрепа за тези идеи, които променят света, чрез множество инициативи. Що се отнася до TEDx – това е програма от местни самостоятелно организирани събития, които събират хората заедно, за да споделят изживяване в духа на TED, като х = самостоятелно организирано събитие.

Да се върнем към тези, които на 30 май отправиха своите послания към света. В рамките на деня изпитахме радост, тъга, бунт, но преди всичко надежда. Вяра в шанса, че заедно, споделяйки, ще направим света ни по-добър.

Тази година, организатор на събитието бе очарователната Сабина Панайотова, която заедно със своите съорганизатори – Росица Цанова, Денислава Симеонова и Ана Динкова избра осем уникални лектори, които разказаха своите истории с нас – публиката.

 

Магдалина Генова

Магдалина говори за това как дискриминацията и престъпленията от омраза засягат не само различните, но и всеки един човек. Уверено и открито тя засегна една болна тема на съвременното общество, покварено от неоснователни предразсъдъци, които на свои ред водят до несправедливости към онези, считани за “различни”. Ежедневно сме свидетели на това, което се случва по света с хора, които по един или друг начин са жертви на този начин на мислене – Магалина е гласът, който ни разтърси, казвайки ни, че “това може да се случи и на нас”. Да, никой не е застрахован срещу неправдите. Не сме безсмъртни, но със сигурност можем да бъдем по-отговорни и по-човечни.
“Омразата е патологично състояние, с което е редно да се борим – защото то не е вродено в нас при раждането.”

Повече за Магдалина може да научите тук.

Надежда “Хера” Данабашева

Хера е очарователна жена, любяща майка и съпруга, както и добър професионалист. Темата на Надя на TEDxMladost Women бе: „Аутизъм в главите ни, аутизъм в сърцата ни“. От нея научихме много за този спектър, който на пръв поглед е труден за приемане, но както всяко друго нещо и той има своята красива и положителна страна. По време на нейната презентация осъзнахме, какво богатство са децата (хората) аутисти – изумени бяхме, когато видяхме как 4-годишният й син (диагностициран с детски аутизъм) играе едновременно на два таблета, на две различни игри, осъществявайки невероятни резултати. Да, трудно за един родител, че детето му е едно от тези, които често са изключени от обществото, защото са различни. Но като се замислим те имат невероятни умове – представете си такъв кадър в някоя маркетинг или рекламна компания – какви идеи може да роди съзнанието му – със сигурност такива, за които ние (в екип) не бихме могли да измислим.
“Не пренебрегвайте, не съдете хората, които са аутисти. Не пренебрегвайте симптомите, интересувайте се.”

Повече за Надежда може да научите тук.

 

д-р Радосвета Стаменкова

Темата на Радосвета на TEDxMladostWomen засегя добрите примери, които помагат при преодоляване на препятствия, проблеми и предразсъдъци в два контекста – работа в ромска общност и здравно образование. С нейните красноречивост и ведро настроение, Радосвета разчупи преустановените догми, отнасящи се за хората от ромски произход – те не са по-различни от останалите. Както във всяко общество има добри и лоши хора, умни и не толкова начетени души... Както каза тя: „Аз не обичам ромите, българите, ескимосите или др. – а добрите хора”, допълвайки “Ние разчупваме стереотипите не с назидание, не ръкомахайки с показалеца, а правейки добри неща и представяйки добри практики.”

Повече за Радосвета може да научите тук.

Анита Класанова

Мечтите са извор на живот. На TEDxMladostWomen Анита говори за историята на една мечта – от домашната кухня до световния пазар. Вдъхновена от живота, Анита не подозира, че страстта й към сладкарството ще я заведе на световната кулинарна сцена. 35-годишната мечтателка, ни разказа колко е важно да следваме мечтите си -искрено, безрезервно и с търпение. Ако вярваме достатъчно в една идея, тя ще се осъществи, защото я развиваме чрез нашите действия. Мечтите не се сбъдват, освен ако не работим над тях. Ако се чудите, коя е голямата идея на Анита, която се е осъществила, ще ви подскажем – започва с Roo и завършва на Bar. Да! Roo'bar.
“Какъв е смисълът на една идея ако хората нямат потребност.”

Повече за Анита може да научите тук.


д-р Бояна Петкова

На TEDxMladostWomen Бояна говори за това как нашите деца не са биологичен отпадък и за битката за институционална промяна или очовечаване на безчовечността. Всички бяхме втрещени от това, което чухме и видяхме на големия екран. Изведнъж в съзнанието ни се въртяха реторични въпроси от тип: “Защо? Как е възможно?! В XXI-ви век ли живеем или...?!” Недопустимо е в наши дни медиците да се отнасят по този начин към човешко същество – да, защото дори и починал, плодът е бебе т.е. човек. Смущаващо е да разберем, че медицинско лице би могло да каже да двойка бъдещи родители, чието дете не може да бъде доносено или е починало преждевременно: “Ще си направите ново!” Да, със сигурност, но ако те са искали точно това а не друго?!

Повече за Бояна може да научите тук.

Дарина Такова

Оперната прима Дарина Такова е вдъхновяваща дама. Жена изпълнена с живот, но зад красивата й усмивка и борбения дух се крие една рана, която заздравява – тази белязала края на нейната кариера като оперна певица. На TEDxMladostWomen Дарина говори за силата да преодоляваме и да продължаваме напред. На сцената тя определи случилото се като вид смърт – да, разбираме я. Тя е обикаляла и е радвала света със своя глас и артистична аура до момента, когато поради медицинска грешка е увредена една от гласните й струни. Въпреки всичко, тя не се отказва и като истинска алфа жена тя продължава уверена напред в името на това, което обича най-много - операта. Хората казват: “това, което не ни убива, те прави по-силен.” Наистина е така и Дарина го доказва!

Повече за Дарина може да научите тук.

Научихме много интересни неща по време на форума – както за лекторите, така и за самите нас.
Очаквайте записите от лекциите на официалния youtube канал на TEDxMladostWomen.