Симеон Сакскобургготски и царица Маргарита присъстваха на сватбата на 28-годишния престолонаследник Хюсеин и 29-годишната архитектка Раджуа ал Саиф, съобщава сайтът kingsimeon.bg.

Церемонията се състоя в двореца Захран в Аман – същото място, където са се венчали родителите на Хюсеин – крал Абдула II и кралица Рания, а преди тях и покойният крал Хюсеин.

Снимка: kingsimeon.bg

Приятелските отношения между българското царско семейство и йорданското кралско семейство датират от много години. Цар Симеон е бил близък приятел с покойния крал Хюсеин, бащата на крал Абдула II, от годините, прекарани в колежа в Александрия. През 60-те и 70-те години на ХХ в. царското семейство често прекарва ваканциите си в Йордания заедно с йорданското кралско семейство. Царят многократно е посещавал Йордания, а през 2002 г. и в качеството си на министър-председател.

Снимка: kingsimeon.bg

Както разказва в своята автобиография: „Щастлив съм, че успях на проследя израстването на крал Абдула II от самото му раждане и да наблюдавам как баща му го подготвя за тази трудна роля, въпреки превратностите в своя живот. Впрочем, той ме посрещна, когато бях министър-председател, и аз изпитах чувството, че в негово лице преоткривам баща му“.

Снимка: kingsimeon.bg

Цар Симеон е носител на най-високия йордански орден „Ан Нахда“.

След церемонията младоженците преминаха по улиците на столицата с кортеж от червени джипове и бяха приветствани от хилядите йорданци, излезли да ги поздравят.

Снимка: kingsimeon.bg

Вечерта цар Симеон, царица Маргарита, княз Кирил Преславски и приятелката му Катрин Бътлър присъстваха на приема в двореца Ал Хусейния. Гости на сватбата бяха и княгиня Мириам със съпруга си Негово кралско височество принц Гази Бин Мохамед, първи братовчед на крал Абдула II.

Снимка: kingsimeon.bg

На сватбата присъстваха представители на кралските семейства на Великобритания, Дания, Холандия, Белгия, Испания, Швеция, Япония, Катар, султана на Бруней и др.

Снимка: kingsimeon.bg

По време на визитата си техни величества посетиха българското посолство и разгледаха българското неделно училище.

Снимка: kingsimeon.bg

Царят положи венец в мавзолея на крал Хюсеин.

Двамата с царицата присъстваха и на неофициален обяд при принц Хасан бин Талал. На следващия ден царят, царицата и княз Борис посетиха на чай принцеса Муна Ал Хюсеин, първата съпруга на крал Хюсеин и майка на сегашния крал Абдула II.

Придружени от принц Гази Бин Мохамед, който е и съветник на краля по религиозните въпроси, техни величества посетиха разкопките на р. Йордан и по-специално мястото, където е кръстен Исус Христос от Св. Йоан.