В продължение на две седмици със семейството ми търсихме перфектната дестинация за лятната ни почивка. Мисловно обиколихме света – разгледахме оферти за Сингапур, Маями и дори за Шри Ланка. Нито едно от местата обаче не ни впечатли така, както Санторини. Били сме и на друг красив гръцки остров – Миконос. Репутацията на Санторини обаче за красивите залези, ослепителни панорами и вулканични пясъчни плажове ни накара да го изберем.

Има два начина стигнете до Санторини (на гръцки Тира) – със самолет или с ферибот. Основните авиолинии, които летят дотам, са Aegan Airlines, но може да се стигне и с Bulgaria Air до Атина и след това с Olympic Air до Санторини, тъй като няма директни полети до острова (освен чартърите на туристическите агенции). Резервирайте билети два-три месеца предварително, за да платите по-ниска цена (80-180 евро).

Пътуването със самолет е значително по-бързо (Атина – Санторини е 45 минути), но пък с ферибот е страхотно преживяване, защото преминавате през различните гръцки острови по пътя и се наслаждавате на впечатляващи гледки. Ако ще пътувате с ферибот, резервирайте два месеца по-рано от Blue Star Ferries, SeaJets или Hellenic Seaways, за да спеситите до 25% от цената на билета. Бързият ферибот до Санторини е 5 часа (70-75 евро), докато по-бавният е 8 часа (35-40 евро).

Търсенето на перфектния хотел е дълъг и сложен процес. Добре е да запазите стая поне два месеца преди ваканцията. Най-изгодното време за почивка на острова е май и след това в края на лятото – септември и октомври.

За краткосрочен престой от няколко дни може да потърсите изгодни хотели в booking.com и hotels.com. Макар разстоянието между източното и западно крайбрежие да е около 10 км, цените са изключително различни – хотелите на източното крайбрежие са много по-достъпни, отколкото тези на западното (където са впечатляващите гледки към калдерата).

Подходящ избор за хотел е Zenith Blue, който се намира в западната част на острова, в Имеровигли, тъй като има по-добро съотношение цена-качество спрямо подобни места. Друг плюс на хотела е удобното му местоположение на метри от редица ресторанти. Намира се на 25 минути пеша от столицата Фира (някои го произнасят Тира), но пък пътят до там е изключително живописен с красиви гледки за снимки.

Ако искате да останете за по-дълго време на острова, може да си наемете къща от Airbnb. Има вили, разположени из целия остров, като цените варират между 200 и 700 лева на вечер. Недостатък на Airbnb спрямо booking.com и други платформи за нощувки е, че има допълнителна такса и трябва да се изчака за одобрение от наемодателя.

За да посетите уникалните места на острова, е най-добре да наемете кола под наем. На Санторини това е и главният бизнес заедно с хотелиерството – дават се повече коли, мотори и АТВ-та под наем, отколкото има хора на острова. Таксита рядко се срещат, а и са скъпи, така че най-добрият избор е да се наеме кола от летището поне за един ден. Цените варират спрямо модела, но като цяло са изключително достъпни. По-малките коли са 40 евро на ден с включена пълна застраховка Автокаско. По-големите автомобили или кабрио моделите са около 100-150 евро.

Фира е най-подходящното място за купуване на сувенири, от вулканични камъни до красиви ръчно изработени магнити, ключодържатели и бижута, тъй като там са на най-изгодна цена. Ресторантите тук също са по-евтини от други райони на острова (10-15 евро на човек). В Ойя цените са 30% по-високи, тъй като има повече туристи.

Едно от местата, задължителни за посещение във Фира, е PK Cocktail Bar – емблематичен с неповторимата гледка, която предлага. Можете да се насладите на чаша шампанско и плато със свежи плодове на фона на прекрасна панорама на двата края на сърпообразния остров и сърцевината на вулкана с плаващите в него кораби. Барът има безплатен Wi-Fi, така че веднага можете да се похвалите на приятелите си в социалните мрежи.

Обезателно трябва да посетите и градчето Ойя. Тук са направени едни от най-разпознаваемите снимки и картички с емблематичните църкви, варосаните бели къщи със сини покриви, вятърни мелници и живописни пейзажи. В центъра на Ойя често могат да се срещнат азиатски двойки, които заснемат сватбената си фотосесия.

Туристите резервират маса в ресторант с красива гледка към морето, за да се насладят на вечерята си на фона на залеза. Например Kastro Oia Restaurant, изграден до останките на средновековна крепост от 13 век, когато венецианците са управлявали острова. Храната е вкусна, но заради гледката цените са по-високи.

Много характерно за Санторини място е Червеният плаж. Той се намира в южната част на острова, на няколко крачки от древния град Акротири. Нетипичният цвят на плажа се дължи на богатите на желязо скали, образувани след изригването на вулкана. Заслужава си да видите как червените вулканични камъни се сливат с тюркоазеното море.

Друг забележителен плаж е Черният. Намира се в югоизточната част на острова, до градовете Периса и Периволос. Той е по-спокоен и лесно достъпен в сравнение със скалистия Червен плаж. Освен това на крайбрежната алея има много кафета, таверни и барове, където да починете от жаркото слънце.

Друго развлечение на острова са туровете из винарните. За около четири часа можете да посетите три изби и да опитате 13 от най-емблематичните вина за региона в комбинация с вкусни деликатеси, както и да научите повече за производството на вината. Цената на един тур е около 180 лв. на човек.

За истинските приключенци се предлагат и турове с корабче до калдерата (носете си здрави обувки за разходката по засъхналата лава). Кратерът на вулкана, който се намира на необитаемия Неа Камени, периодично изригва, като последната му активност е била през 1950 г. Някои от туровете са по-скъпи (200 лв. на човек), но има и по 130 лв., като в тях е включена и вечеря на корабче.

Сред емблематичните за острова ястия е салата Санторини (прилича на гръцката, но съдържа още каперси и крутони, а фетата е заменена с козе сирене. Опитайте и ястията с бял патладжан (по-сладък от синия), култивиран благодарение на вулканичната почва и топлия климат. Не пропускайте и гръцката фава (вид бобова култура), която се сервира като салата или гарнитура към основното ястие.

10 полезни фрази на гръцки

Да – Не

Не – Охи

Добро утро – КалимЕра

Добър ден – КалимЕра; Ясас

Добър вечер – Калиспера

Моля – Паракало

Извинете – Сигноми

Благодаря – Евхаристо

Не Ви разбирам – Ден сас каталавено

Сметката, моля! – Тон логаризмО, паракалО

Утре – Аврио

Днес – СИмера

Наздраве! – Ямас!