Британският принц Хари и брат му, престолонаследникът принц Уилям, са молили баща си принц Чарлз да не се жени за Камила, която днес е кралица консорт, разкрива вторият син на британския крал в дългоочакваните си мемоари, които излязоха на пазара в Испания дни преди официалната премиера, съобщи Ройтерс.

Автобиографията "Spare" ("Резервен") излиза на пазара на 10 януари, но британският в. "Гардиън" публикува откъси от нея предварително, а Ройтерс и други медии успяха да купят изданието й на испански език в четвъртък, пише БТА.

Същевременно британската телевизия Ай Ти Ви излъчи клип от предстоящо интервю с принц Хари, в което той казва, че не може да се ангажира да участва в церемонията по коронацията на баща си през месец май и защитава решението си да говори публично за семейните отношения.

Снимка: Getty Images

Мемоарите на принц Хари разкриват вътрешната му борба да приеме смъртта на майка си принцеса Даяна, преживяванията по време на военната му служба, когато убива 25-има талибани в Афганистан и конфликтите му с медиите. Най-поразителните разкрития в книгата засягат отношенията в кралското семейство – неща, надвиснали като сянка над кралската фамилия, откакто Хари и съпругата му Меган се оттеглиха от ангажиментите си като високопоставени членове на кралското семейство през 2020 г. и се преселиха в Калифорния, САЩ, в търсене на нов живот. Както е обичайно за кралското семейство, говорители на монарха Чарлз Трети и на принц Уилям отказват коментар.

Снимка: Getty Images

38-годишният принц Хари пише в мемоарите си как брат му Уилям го блъска и удря през 2019 г. в тогавашния му дом в Лондон. Уилям определял Меган като "трудна", "груба" и "дразнеща". След като удря брат си, Уилям го предизвиква да му отвърне, но Хари отказва и го моли да напусне дома му. По-късно Уилям се връща, "изглежда съжалява и се извинява", като моли Хари да не казва на Меган за случилото се.

Уилям и Хари бяха много близки след смъртта на майка си в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г. Братята се отдалечиха след женитбата на Хари с бившата американска актриса Меган през 2018 г.

Снимка: Getty Images

В мемоарите си Хари описва първата си среща с Камила, която майка му Даяна обвинява за разпадането на брака си. Хари пише, че той и брат му одобрили Камила, но помолили баща си да не се жени за нея.

Все още не е ясно как разкритията на Хари ще повлияят на обществото. Проучване на YouGov тази седмица сочи, че 65% от анкетираните "не се интересуват изобщо" от книгата му, а друга анкета установи, че респондентите изпитват по-силна симпатия към Уилям и Кейт, отколкото към Хари и Меган. Крал Чарлз Трети все още се надява да се сдобри със сина си, съобщиха през седмицата неназовани източници пред британски вестници.

В публикуваните откъси от "Гардиън" се казва, че кралят е застанал между синовете си на трудна среща в замъка Уиндзор след погребението на дядо им принц Филип през април 2021 г. "Моля ви, момчета, не съсипвайте последните ми години", казал той.

В мемоарите си Хари разкрива, че пробвал кокаин за пръв път през лятото на 2002 г. и след това вземал още няколко пъти от наркотика, защото искал "да се почувства друг" и "въобще да почувства нещо", съобщи АФП. В интервю по-рано принцът бе признал, че много години злоупотребявал с алкохол и вземал наркотици в опит да потуши скръбта от загубата на майка си принцеса Даяна. През 2002 г. британски медии съобщиха, че 16-годишният тогава Хари посещава клиника за лечение на наркозависими, след като признал пред баща си, че употребява алкохол и марихуана.

Снимка: Getty Images

Малкият син на крал Чарлз Трети разкрива, че е убил 25-има талибани в Афганистан, които възприема като "шахматни фигури", пише БТА. Той казва, че за него било важно да се научи да не се страхува от това и че не изпитва нито удовлетворение, нито смущение от този факт.

Снимка: Getty Images

След смъртта на принцеса Даяна в катастрофа в Париж през 1997 г., Хари и брат му Уилям възприели като "опростени и абсурдни" заключенията на следователите, че единствената причина за катастрофата бил пияният шофьор на лимузината. Хората, които вземали решенията, разубедили братята да не искат подновяване на разследването, пише Хари. През 2007 г., когато бил в Париж, той поискал от шофьора си да мине по същия маршрут и със същата скорост като на лимузината, в която загинала майка му. "Казаха си, че искам да затворя тази страница, но всъщност не беше така", пише Хари.

Британският принц разкрива също, че потърсил съдействие от жена, която била медиум и която му помогнала да осъществи контакт с покойната му майка. "Почувствах енергията около нея", пише Хари и казва, че жената му казала, че майка му е с него. Тя му обяснила, че принцеса Даяна й казва, че Хари "живее живота, който тя не могла да има" и че живее по начин, който тя би искала за него.

Според публикация в "Ню Йорк пост" Хари си спомня, че една от "най-добрите смешки от репертоара" на баща му била да каже знае ли някой дали той наистина е принцът на Уелс и дали наистина е негов баща. "Той се смееше и смееше, макар да не бе никак смешно, като се има предвид мълвата, която се носеше тогава, че истинският ми баща е един от бившите любовници на мама майор Джеймс Хюит", спомня си Хари. Според него една от причината за този слух била рижата му коса, а другата - проявите на "садизъм".

Според в. "Сън", Хари твърди в мемоарите, че брат му Уилям и съпругата му Кейт го убедили, когато бил двадесетгодишен, да се маскира с нацистка униформа за парти, което предизвика сериозен скандал. Според Скай нюз, принцът си припомня и "унизителния епизод", в който губи девствеността си с "възрастна жена", която обичала конете и се отнасяла към него като към "млад жребец".

Снимка: Getty Images

За мемоарите на херцога на Съсекс помага известният американски журналист и писател, лауреатът на награда "Пулицър" Джон Джоузеф Моринджър.