Два часа на летището, три часа полет, един час на опашка и… разочарование. Случвало ви се е, нали? В това няма нищо изненадващо, защото когато в продължение на години сме мечтали да посетим някоя забележителност, тя увеличава размерите и очарованието си във фантазиите ни и реалността рядко успява да надмине очакванията.

С тази статия не целим да ви разубедим да посещавате посочените дестинации, а само да ви подготвим за реалността, с която ще се сблъскате и която оставя много туристи разочаровани.

Испанските стълби в Рим

Снимка: Getty Images


Всеки турист, който си е правил списък за местата, които да посети в италианската столица, задължително в включил Испанските стълби. И със сигурност почти всеки, които е стигнал до тях и е успял да ги види сред стотиците накацали туристи, се е зачудил с какво всъщност са толкова забележителни.

Причината за международната им известност е американският филм „Римска ваканция“, в който една от най-известните сцени между Одри Хепбърн и Грегъри Пек е на Испанските стълби. Успехът на филма привлича към Рим стотици хиляди туристи и стълбите не са единствената забележителност, която получава незаслужено много внимание заради него (друг пример е Устата на истината), но определено е най-скучната.

Картината „Мона Лиза“ в Лувъра

Снимка: Getty Images


Ако помолите някой да назове известно произведение на изкуството, има 50% шанс да каже именно „Мона Лиза“. Джокондата може да бъде видяна в Лувъра в Париж и всяка година картината привлича милиони туристи. Много от тях остават разочаровани.

Причината е, че всички сме виждали многократно репродукции на картината, но оригиналното произведение е изненадващо малко - 50/75 см. Това, което не е малко, е тълпата пред картината. И за да влошат нещата дори още повече, почти всички са вдигнали телефоните си, за да снимат загадъчната усмивка. Единственият начин да се насладите на картината, без да трябва да се взирате през гора от ръце, е да си проправите път (буквално с лакти и ритници), за да минете по-напред. Вие решете заслужава ли си да разгневите толкова хора.

Наклонената кула в Пиза

Снимка: Getty Images


Още една забележителност с умопомрачителна световна слава, която по никакъв начин не оправдава интереса към себе си. Кулата е обикновена камбанария, построена на нестабилна основа, която в течение на времето се е наклонила на една страна.

Сега е станало традиция за всички, които посещават Италия, да си правят снимка, на която „крепят“ кулата. Проблемът е, че трудно ще успеете да си направите хубава снимка, без десетина непознати на нея.

Айфеловата кула

Снимка: Getty Images


Металната конструкция в центъра на Париж се е превърнала в символ на града и най-посещаваната забележителност във Франция. Първоначално кулата е била построена като входна арка на Световното изложение в Париж през 1889 година и планът е бил да остане 20 години, но предизвиква неочакван интерес.

Изкачването на до върха определено си заслужава, защото пред вас ще се открие уникална гледка към Париж. Кулата обаче толкова често е представяна в киното, че е придобила един свръхестествен романтичен ореол и хиляди хора остават разочаровани, когато осъзнават, че е просто купчина метал, която дори не се вижда от всяка точка на града (както се опитва да ни убеди Холивуд).

Катедралата „Света Богородица“ в Париж

Снимка: Getty Images


Парижката „Света богородица“ не е най-голямата, нито най-красивата католическа катедрала в света, но е най-известната. Причината за това е великият роман на Виктор Юго за гърбушкото Квазимодо. Любопитно е, че Виктор Юго е бил един от авторите, забранени от Ватикана до 1966 година, а всъщност е допринесъл много за приходите от туризъм към катедралата.

Подобно на Айфеловата кула, Нотердам е обгърната от романтична аура, която самата сграда не успява да оправдае. А днес ще ви впечатли дори по-малко, след като през април пожар изпепели покрива на катедралата.

Продължава>>