Ако единственото, което сте знаели досега за село Зверино, е било, че има гара, непременно продължете да четете! Защото зад металната табелка пред която спира влакът, се крие нещо неподозирано. 

Село Зверино получава името си преди много, много години от местния хайдутин Нено. Той единствен дръзва да се пресели в местността, заедно с младата си и хубава жена. Земята била  плодородна, но хората се страхували да дойдат, защото освен вълци, в миналото тук вилнеели и кърджалии. Кръстили смелия хайдутин Звер Нено. По-късно започнали да наричат и цялото село така - Зверино.

Снимка: Росица Николова

Село Зверино се намира на около 70 км от София. До него може да стигнете по магистралата, като отбиете вдясно преди Ботевград. Или да минете през красивото Искърско дефиле. Препоръчваме ви втория маршрут, защото ще се насладите на красиви гледки, а и самият път е асфалтиран, гладък и може да да разгледате още интересни места – паметника на Дядо Йоцо, Лакатнишките скали, да се отбиете до минералните води на Вършец и т.н.

Мястото за истинска прохлада и мързел в Зверино се нарича комплекс „Оазис“. Ако пристигнете по тъмно и се разходите из него, със сигурност и вие ще се запитате – „Защо край басейните има толкова много шезлонги? Кой, по ягодите, идва в село Зверино?“

Снимка: Росица Николова


Оказва се, че по ягодите или по малините, в селото, особено през уикенда идват стотици хора, за да изкарат летния си ден край множеството басейни. Комплексът разполага с басейн (25/12м), два басейна с пързалки, детски басейни, VIP басейн, басейн с шадраван гъбка и джакузи с шатри.  И ако сте от щастливците, настанили се в бунгалата или на къмпинга, които си мислят „Ще има място за всички“, в един момент може дори да останете без шезлонг, на който да полегнете. Което само потвърждава максимата, че пълно щастие няма.

Явно прохладата на басейните е добре позната на хората от населените места в близост до Зверино – Мездра, Вършец и други. През уикенда паркингът и съседните улички се препълват от  автомобили, а в ресторанта не смогват да изпържат достатъчно картофи и цаца. Все още ли продължавате да мислите, че в Зверино има само гара?!

Комплексът разполага с хотелска част, бунгала, къмпинг за каравани и кемпери, детски кът, битов кът с етнографски експонати, нощен клуб, фитнес зала със сауна, парна баня, джакузи и солариум. 

Снимка: Росица Николова

И изобщо не спираме до тук. Защото има още вода! Наричат я рибарник. Изкуственото езеро е оформено в близост до къмпинг частта. Има няколко пейки, скрити между върбите и малки понтончета. Край рибарника са разположени две островърхи бунгала в алпийски стил. Ако отседнете там, може да ловите риба буквално от леглото си, или пък да метнете корда с блесна от тераската на втория етаж. Рибарникът може и да е имал своите славни години, но в момента разчита най-вече на страстта на рибарите и опцията, която предлага на отегчени мъже, желаещи да си починат от реплики като „Тате, тате, искам да скачам в басейна“ и „Мило, ще ми донесеш ли една ментичка от бара?“. Около рибарника има множество плодни дървета – зелени и червени ябълки, круши и други. Ненадейно някой узрял плод цопва в реката и плаши рибата. Дали кълве е въпрос, на който не мога да отговоря, макар за тридневния си престой да видях един човек с въдица. Истинска, дълга, и с обеца на лявото ухо (човекът, не въдицата).  

Снимка: Росица Николова

Внимание – зверска опасност!

Има едно нещо, което може да вгорчи почивката ви тук. Всичко се плаща кеш, а в селото има само един банкомат. Вероятността той да не работи е голяма. Коментар от собственичката на магазина, където се намира машината – „Ами така си е, от банката знаят!“. Ако все пак не сте се подготвили с пари кеш (като мен), решението е точно в тази гара, с която повечето хора свързват Зверино. Най-близкият банкомат до селото се намира в Мездра. Влаковете за там минават доста често – в Зверино спират и пътническите, и бързите.  До Мездра се стига за около 20 минути с влак, така че за по-малко от 2 часа може да си направите кратко пътешествие през красивото дефиле, да си изтеглите пари (в района на гарата има 3 банкомата), да се разходите за кратко в града, в който е родена моделката Цеци Красимирова, и да се върнете край басейна, за да си допиете ментата.

Снимка: Росица Николова

А когато дневната „супа от хора“ прекипи и се отдръпне в ежедневието си, а тъмното на нощта направи всичко по-спокойно, се усеща очарованието на това да си на почивка на село.

Тихо е.
Звездите са едри.
Има светулки.

Планината обгражда селцето от почти всички страни. И сякаш му дава уюта да заспи блажено, за да се събуди утре за един още по-вълнуващ ден. 

  • Нова Планинка на хоризонта: Мариана Киречева създаде пътеводител за Пирин
  • Фотосесия сред бали, лавандули или слънчогледи. Къде?
  • Александра Чарийска - на мотор до Скалния манастир в местността Шашкъните (и не само)
  • "Златен парк" в Луковит е истинска приказка, сътворена от природа и човешки ръце
  • What3words: Тези три думи могат да спасят живота ви
  • Коритото на Арда, където Родопа ще ви прегърне като майка
  • Захари от градина „Въдворена“: Скуката е за скучни хора. Самота на село няма
  • Най-доброто, което направих, когато исках едновременно да работя, да съм с детето си и на море
  • Добромир Райнов: С времето не спирам да се изненадвам колко непознати места има в България
  • Светилищен комплекс Митровица, Сватбата, Провъртеник - и още видения от зората на времето