Във вторник вечерта Бъкингам наруши мълчанието и реагира на интервюто, което Меган и Хари дадоха пред американската телевизия Си Би Ес в неделя вечерта (рано сутринта в понеделник европейско време).

„Цялото семейство е натъжено да научи с какви предизвикателства са били изпълнени последните години за Хари и Меган. Повдигнатите въпроси, особено този за расизма, са взети под внимание. Възможно е някои от спомените да са видоизменени, но те са взети под внимание много отговорно и ще бъдат обсъдени в рамките на семейството. Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат обичани членове на семейството“ – се казва в съобщението на Бъкингам, което се публикува от името на кралица Елизабет.

Интервюто на Меган и Хари пред Опра Уинфри бе гледано в неделя от над 17 милиона души в САЩ. В понеделник вечер то бе излъчено и във Великобритания, като привлече пред екраните 11 милиона зрители.

В него Меган Маркъл се оплака, че висш член на кралското семейство се е притеснявал, че синът й Арчи може да има по-тъмна кожа. Меган и Хари отказаха да назоват кой е задал този въпрос.

Принц Хари сподели, че е в чудесни отношения с баба си, но не така стоят нещата с баща му принц Чарлз, който в един момент е спрял да отговаря на позвъняванията му.

Какво още разкриха Меган и Хари, които от лятото на 2020 г. живеят в Калифорния, вижте тук: 

Меган и Хари досега са давали само едно съвместно интервю от типа sit-down, т.е. седнали за дълъг разговор, а не нещо споделено набързо и на крак. Това интервю бе през ноември 2017 г., когато те обявиха годежа си. 90-минутният разговор с Опра Уинфри на 7 март вечерта на практика бе тяхното второ голямо интервю, откакто са заедно.

Дни преди интервюто, което бе очаквано с голям интерес, британската компания Ipsos Mori направи проучване за популярността на членовете на кралското семейство във Великобритания. Данните бяха оповестени от Би Би Си.

Кралицата е с най-висок рейтинг – 40% от анкетираните я поставят на първо място в класацията.

Принц Уилям е с 32%, а неговата съпруга Кейт Мидълтън е с 29%.

Снимка: Getty Images

Популярността на принц Хари бележи голям спад. Той е на 4-то място с 24%, докато през 2018 г. е имал 42% (вероятно заради сватбата си през май 2018 г.).

Меган Маркъл е фаворит за 13% от британците, което е близо до резултата й през 2018 г. – 14%.

59% от анкетираните заявяват, че асоциират Великобритания с традициите благодарение на монархията. Според 28% считат, че страната е могъща благодарение въздействието на кралското семейство.

Според 19% от запитаните в обществото на Великобритания има неравенство и това се дължи на кралското семейство. За 5% от анкетираните е точно обратното – благодарение на монархията обществото е хомогенно.

Изследването е направено на 3 и 4 март сред 1065 британци на възраст 18-75 години.