Последната целувка! Последната милувка! Айчето си замина, Водния бивол, или говорящото кученце. И да знаете, че щастието не е в скъпи коли, дрехи, часовници… Щастието е козина по дрехите от домашните любимци!!! Обичайте ги и се грижете за тях. СБОГОМ АЙЧЕ, ОБИЧАМ ТЕ!“ – написа Петър Михалчев в своя Фейсбук профил.

Като коментар към поста популярният готвач добави:
„Благодарим на доктор Златинов, доктор Велев, доктор Войчев! Направихте невъзможното – златни ви ръце! Благодарим“.

Съпругата на шеф Михалчев – Ина, също изрази скръбта си.
„9 години любов! Скъпо Айче, ти ни научи на безусловна обич и приятелство! Тичай свободна по зелените ливади, далеч от болки и страдания!“ – написа тя в социалната мрежа.

Петър Михалчев е известен у нас като Майстора на японската кухня, а също като „бунтаря в кухнята” и „самурая”. Той изповядва японската философия.

От 1993 г. работи като готвач в различни ресторанти с българска национална кухня, а през 1996 г. оглавява кухнята на френски ресторант. През 2002 г. е главен готвач в Малта, където въвежда свой уникален стил на готвене, комбинация от балканска, френска и средиземноморска кухня. През 2008 г. прави следващата крачка в кариерата си - обучава се за суши майстор в Токио, получава дипломи и сертификати за завършена кулинария в България и Япония, а през 2011 г. открива един от най-добрите японски ресторанти в България - Miyabi.

Правилата на Петър Михалчев в кухнята са прости – дисциплина и хигиена, после всичко се нарежда. И никой да не му пипа ножовете - за него те са свещени!