Рядко се случва актьорите толкова много да не харесват филмите, които са ги направили най-известни, колкото звездата от „Здрач“, чиято неприязън към спечелилата повече от 3 милиарда долара вампирска поредица е пословична. В миналото Робърт Патинсън е изразявал мнението си, че филмите „Здрач“ не учат младите момичета на нищо, освен че е хубаво да имаш красив и богат приятел.

Тази седмица, в интервю за списание „Variety“, Патинсън отново разкритикува историята по книгите на Стефани Майър:

Четирите романа от поредицата „Здрач“, писани в периода 2005-2008 г., успяха да продадат над 120 милиона копия. Те бяха превърнато в 5 много успешни в комерсиално отношение филма, в които главните роли изпълниха Робърт Патинсън и Кристен Стюарт.

Снимка: Getty Images

Макар филмите да привлякоха милиони момичета на възраст между 12-17 години, критиците и голяма част от по-възрастните зрители заклеймиха филмовата поредица като една от най-лошите, правени някога. Сред най-големите критици на филмите бяха и звездите Стюарт и Патинсън, които дори не се опитваха да скрият презрението си към филма.

В много отношения Робърт Патинсън има основания да е недоволен, защото макар да му донесе милиони, участието в поредицата му попречи да участва в по-сериозни филми. Едва в последните години Холивуд отново успя да го приеме като сериозен актьор и той получи роли във филми като „Фарът“ и „Кралят“. След около две години ще го видим и в култовата роля на Батман, в която са влизали актьори като Майкъл Кейн, Крисчън Бейл и Бен Афлек.