В края на миналата седмица беше обявено кой ще замести Бен Афлек като Батман и новината предизвика мощна реакция сред феновете на супергероя на DC, както и сред любителите на кино като цяло. Робърт Патинсън, който е известен най-вече с ролята си в поредицата „Здрач“, ще сложи наметалото на маскирания кръстоносец от Готъм.

Кой е Робърт Патинсън и с какво заслужи неодобрението на толкова много хора в социалните мрежи.

Хари Потър и първата по-голяма роля на Робърт Патинсън

Снимка: Warner Bros

През 2005 година Робърт Патинсън, тогава на 19, беше забелязан от публиката и създателите на филми, след като получи роля в поредицата за Хари Потър. Актьорът изигра персонажа Седрик Дигъри, който също като Хари е ученик в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“.

Снимка: Getty Images

Оценките за представянето му бяха изцяло положителни и изглеждаше, че Робърт Патинсън е една от кинозвездите на бъдещето. За негова изненада обаче, продължаването на актьорската кариера не се оказало толкова лесно. Близо три години Патинсън не намера успешен филм, в който да участва.

Така един ден, почти на шега и без да е подготвен ни най-малко за ролята, актьорът се явил на прослушване за филма, който беляза кариерата му завинаги.

„Здрач“ и омразата на Робърт Патинсън към най-известния му филм

В „Здрач“ Робърт Патинсън играе ролята на 100-годишен вампир тийнейджър, който се влюбва в обикновено момиче.

Филмът, екранизация по невероятно успешната книга на Стефани Майър, се превърна в една от най-гледаните и коментирани поредици на всички времена. Голяма част от коментарите обаче бяха положителни и милиони хора споделиха омразата си към историята за странните вампири, които са живели векове, но се държат като младежи с бушуващи хормони и не умират от слънчева светлина, а… блестят. Един от тези хора беше звездата в главната роля.

Снимка: Getty Images

Робърт Патинсън многократно е споделял презрението си към вампирската поредица. В едно интервю например заяви, че единственото общо между него и героят му във филма е, че си приличат донякъде на външен вид.
Според актьора, на популярния сред младите момичета филм му липсва дълбочина и единственото послание е, че е хубаво да си богат вампир и да живееш вечно.

Кариерата на Робърт Патинсън след „Здрач“

Участието му в хитовата вампирска поредица донесе на Патинсън много пари и известност, но и остави отпечатък върху кариерата му – каквато и роля да получи сега, хората неминуемо си спомнят за първия му наистина успешен филм.

Снимка: Getty Images

Робърт Патинсън игра в екранизациите по книгите „Бел Ами“ и „Вода за слонове“. Ще участва и в следващия проект на големия режисьор Кристофър Нолан („Черният рицар“, „Генезис“, „Дюнкерк“), а всички филми на Нолан се превръщат в хитове и са посрещнати с еднакво голямо вълнение както от публиката, така и от критиците.

И макар според легендите вампирите да не хвърлят сянка, Робърт Патинсън не може да излезе от сянката на Едуард Кълън дори сега, когато беше избран за една от най-желаните роли в киното – Брус Уейн, известен още като Батман.
Новината за бъдещата му роля предизвика вълна от неодобрение в социалните мрежи и дори роди шегата, че Патинсън е най-лошият вампир на света – отнело му е цели 11 години, за да се превърне в прилеп.

Снимка: Getty Images

Въпреки критиките, Патинсън планира да даде най-доброто от себе си, за да може да последва стъпките на големи актьори като Майкъл Кийтън и Крисчън Бейл, носили наметалото на Батман в миналото.

Той е подписал договор за три филма по най-успешните комикси на DC, като първият от тях ще излезе през 2021 година.