Принц Хари и Меган Маркъл обявиха в сряда вечерта, че напускат кралското семейство и планират да прекарват голяма част от времето си в Северна Америка.

“След няколко месеца, прекарани в дискусии, решихме да се отделим от кралското семейство и да се стремим към финансова независимост, като ще продължаваме да оказваме пълна подкрепа на Нейно Величество кралицата“ – се казва в съобщението на херцозите на Съсекс, публикувано в Instagram.

„Планираме да разпределяме времето си между Великобритания и Северна Америка, като ще продължаваме да изпълняваме дълга си към кралицата, благотворителната ни организация и нашите патрони. Този географски баланс ще ни позволи да отглеждаме сина си с признателност към кралските традиции, но и ще ни даде възможност да се фокусираме в създаването на новото ни благотворително сдружение“ – пишат Меган и Хари и публикуват снимка от обявяването на своя годеж през ноември 2017 г.

Според анонимни източници на BBC, в Бъкингам са много разочаровани, защото нито кралицата, нито друг член на фамилията е бил предупреден за изявлението.

Това драматично решение на младото семейство не е изненада. Медиите дискутират от известно време подобна възможност и в LadyZone вече сме писали по темата. Вижте тук:

Хари е шести поред в родовата линия за наследяване на трона. Преди него са баща му принц Чарлз, брат му принц Уилям, както и трите деца на Уилям – Джордж, Шарлот и Луи.

Според източници от Бъкингам, разривът между семействата на Уилям и Хари е много по-голям, отколкото хората си мислят. Напрежението между братята се корени още при сгодяването на Хари и Меган, когато Уилям е предупредил брат си, че избързва с разведената американска актриса.

В документален филм, излъчен тази есен, принц Хари коментира отношенията си с Уилям така: „Неизбежно е да се случват някои неща“.

След това Меган и Хари обявиха, че ще си починат от прекалено голямото медийно внимание с 6-седмична ваканция и ще прекарат Коледа в Северна Америка, а не с останалите членове на семейството в двореца в Сандрингам.

35-годишният Хари и 38-годишната Меган посрещнаха Коледа в Канада заедно с 8-месечния си син Арчи. Меган е живяла няколко години в Торонто, докато се е снимала в сериала „Костюмари“. Когато започва да се среща с Хари тя живее именно там. Нещо повече – първата им публична поява заедно е в Торонто през 2017 г.

Любопитен е фактът, че съобщението за решителната стъпка на херцозите на Съсекс идва в навечерието на рождения ден на Кейт Мидълтън. Трудно е да каже дали това е някакъв вид отмъщение, но със сигурност празникът на Кейт ще бъде засенчен от горещата новина. 

Отживелица ли е монархията?