Според наблюдатели на британския кралски двор, има голяма вероятност принц Хари и Меган Маркъл да се разделят с монархическия си статус, за да се освободят от огромния натиск на таблоидите.

В неделя вечерта ITV излъчи документален филм, в който Меган и Хари дават емоционални интервюта. В него 35-годишният принц заяви, че „няма да играя тази игра, която погуби майка ми.“

Меган Маркъл за първи път коментира как светлините на прожекторите се отразяват на менталното й здраве. „Малцина се питат дали се чувствам добре“ – сподели тя във филма, посветен на 10-дневното пътуване на младото семейство в Африка.

Ден след излъчването на филма бе съобщено, че принц Хари и Меган Маркъл планират 6-седмична ваканция, по време на която ще посрещнат Деня на благодарността в Калифорния при майката на Меган, а след това ще се завърнат във Великобритания за коледните празници.

Същевременно все повече експерти започнаха да коментират, че вероятно двамата ще се разделят с кралския си статут. Един такъв ход ще се отрази на цялата фамилия. Изданието Insider обяснява как.

Членовете на кралската фамилия имат общо над 2000 публични ангажименти през годината. Всеки от тях има своеобразен ресор в благотворителната дейност и ако някой напусне, ролите ще трябва да се преразпределят. В момента Кейт Мидълтън се е фокусирала в грижите за малки деца. Уилям се е посветил на менталното здраве, а Хари подкрепя екологични каузи. Меган Маркъл пък се грижи за равенството между половете.

Преди няколко месеца принц Хари и Меган Маркъл създадоха своя благотворителна организация – Sussex Royal, която обаче ще започне работа през 2020 г. Ако те се разделят с кралския си статус, тогава думата Royal ще отпадне от името.

Според анализаторите, младата двойка изобщо не е щастлива в ролята си на кралски особи. Те припомнят интервю на принц Хари от 2017 г., в което той споделя:
„Стараем се да модернизираме британската монархия. Не го правим заради себе си, а за благото на хората... Дали някой от фамилията желае да бъде крал или кралица? Не мисля, че някой го иска, но ще си изпълняваме задълженията.“

Следващото им бебе няма да е „кралско“
В началото на годината Хари и Меган похарчиха 3 милиона долара на данъкоплатците за ремонт на новия им дом – Frogmore Cottage. Ако напуснат кралското семейство, те няма да могат да ползват финансовите ресурси на суверена. Това от една страна ще е добре за бюджета, но пък следващото им бебе няма да е „кралско“ и едва ли ще предивизвика толкова голям потребителски бум. Раждането на Арчи през май например импулсира поданиците на короната да купят сувенири и други стоки на стойност 1,6 милиона долара.

Ако Хари и Меган напуснат двора, те няма да са задължени дори да разкриват пола и името на евентуално следващо свое дете.

Освен това те няма да имат право да присъстват на официални тържества като например рождения ден на кралицата (тя е родена на 21 април, но военният парад в нейна чест се провежда през втората събота на юни, когато времето е по-хубаво – бел.ред.).

Това несъмнено ще промени облика на фотографиите, които ще останат за поколенията. На тях ще виждаме принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, но не и наследниците на принц Хари. Пардон, просто Хари.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Къде ще отидат да живеят Меган и Хари, ако напуснат кралския двор?