Церемонията по връчването на 93-ите нарадите "Оскар" е чак през февруари 2021 г., но Академията за киноизкуство и науки в САЩ обмисля да отложи бляскавата вечер според редица източници, съобщава "Варайъти".

Анонимните източниците заявяват, че окончателните планове не са напълно конкретни на този етап. В момента церемонията по връчване на Оскарите е планирана за излъчване на 28 февруари 2021 г. по телевизия ABC.

"Вероятно ще бъдат отложени", каза един от запознати със ситуацията източници пред "Варайъти".

Източникът обаче предупреждава, че подробностите - включително потенциалните нови дати на церемонията, все още не са напълно обсъдени или официално предложени. Друг източник казва, че към момента датата за излъчване по ABC остава непроменена.

Пандемията от новия коронавирус засегна киноиндустрията, като кината не работят от два месеца, снимките на продукциите бяха прекратени, а премиерите на повечето ленти бяха отложени.

Президентът на Академията Дейвид Рубин коментира пред "Варайъти" в началото на COVID-19 пандемията, че е твърде рано да се знае как това ще рефлектира върху Оскарите през 2021 г.

"Невъзможно е да се знае какъв ще бъде пейзажът. Знаем, че искаме да отпразнуваме киното, но не знаем точно каква форма ще приемат нещата", каза тогава Рубин.

Съгласно правила на наградите "Оскар", филмът трябва да има седемдневно излъчване в кината в района на Лос Анджелис, за да може да получи право да се бори за престижната златна статуетка. Но през тази година филмите, които са пуснати дигитално, могат да се борят за "Оскар", ако студиото първоначално е планирало излъчване на голям екран.

Новите промени в правилата също така позволяват претендентите за "Оскар" да са имали кинопрожекции в Ню Йорк, Чикаго, Маями, Атланта и района на Сан Франциско, а не само в Лос Анджелис.

Академията засега е отказала коментар на твърденията за отлагането на наградите "Оскар" през 2021 г. Не е ясно и дали отлагането на Оскарите ще означава също, че Академията ще позволи на филми, пуснати след края на тази година, да се борят за Оскарите през 2021 г.