Вече е официално: няма да има Мет Гала през 2020 г., съобщава списание "Вог".

Музеят на изкуствата "Метрополитън", който е затворен от средата на март, обяви днес, че тазгодишното провеждане на събитието Мет Гала, често наричано партито на годината, се отменя.

В изявление, публикувано днес следобед, музеят казва, че това се е наложило заради глобалната здравна криза.

Мет Гала, което обичайно се провежда в първия понеделник на месец май, е най-звездното събитие в пролетния календар и източник за набиране на средства за Института за костюми. Мет Гала действа като основен източник за годишното финансиране за изложби, издания, придобивки и подобрения. Миналогодишната Мет Гала събра над 15 млн. долара.

В допълнение към днешното съобщение за Мет Гала, от музея "Метрополитън" актуализираха информацията за планираното възобновяване на дейността си, заявявайки, че това ще стане в средата на август или може би няколко седмици по-късно.

Дните и часовете за посещение, в които "Метрополитън" ще бъде отворен, вероятно ще бъдат по-малко в началото. За да се спазят изискванията за социално дистанциране, културната институция няма да има музейни обиколки, беседи, концерти или събития през календарната 2020 г. Музеят заяви, че очаква да възобнови тези дейности през 2021 г.

Музеят на изкуството "Метрополитън" в Ню Йорк включва множество художествени галерии, музей на музикалните инструменти, галерия за професионална фотография и библиотека за научни изследвания, като по своя мащаб представлява най-голямата институция в САЩ за представяне и изследване на всички видове изкуства.