Бъкингам съобщи наскоро, че от пролетта принц Хари и Меган Маркъл няма да използват титлата „кралско височество“. Това поражда някои деликатни въпроси относно сложния дворцов етикет. Ще трябва ли например свободолюбивото семейство да се покланя на свои роднини, които до скоро са били по-ниско в йерархията от тях – например братовчедките на Хари – принцеса Юджени и принцеса Беатрис?

Пред списание People Майка Майер, експерт по етикет, коментира:
„Вероятно изявлението на Бъкингам от миналата седмица умишлено не бе много ясно. В него се казва, че Меган и Хари „няма да използват“ титлите си, а не че се разделят с тях. Ситуацията е неясна. Ако запазят титлата „кралско височество“, всичко остава, както си е било.

Преди сватбата Меган Маркъл трябваше да прави реверанс на всички принцеси „със синя кръв“, т.е. тези, които са се родили в кралската фамилия – например братовчедките на Хари. След сватбата тя получи ранга на Хари и вече трябва да се покланя само на Уилям и Кейт Мидълтън, на принц Чарлз и, разбира се, на кралица Елизабет. Тоест на тези, които са по-напред в линията за онаследяване на трона.

Засега Бъкингам не е коментирал важния въпрос дали Хари остава наследник на трона или освобождава мястото си в линията за онаследяване.

Мнозина задават и въпроса трябва ли американец, който не е член на монархическото семейство, да се покланя пред кралица Елизабет. По протокол не е нужно. Кралицата може да бъде поздравена само с ръкостискане, но това се прави само ако тя подаде ръка“.

Майка Майер допълва, че Меган Маркъл добре се справя с етикета. Сред останалите съпруги, които не са родени в двора, тя откроява Кейт Мидълтън и Софи, графинята на Есекс, като безупречни.

„Софи винаги прави 13-инчовия поклон с невероятна точност и стабилност. Добрият реверанс изисква силни мускули и чувство за баланс“ – коментира Майка Майер.

Софи, графиня на Есекс
Снимка: Getty Images