Принц Хари и Меган Маркъл повече няма да използват титлата „кралско височество“, обяви Бъкингам в събота вечерта. Двойката вече няма да бъде представител на кралицата и няма да получава финансиране за кралските си задължения.

Херцозите на Съсекс са обявили, че ще възстановят сумата от 2,4 млн. лири, похарчена за реновирането на резиденцията Фрогмор Котидж, която ще остане техен дом във Великобритания.

Новият статус на Хари и Меган ще влезе в сила напролет, уточняват от Бъкингамския дворец.

Фрогмор Котидж
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По-рано този месец Меган и Хари изненадващо обявиха, че желаят да се дистанцират от кралското семейство и да постигнат финансова независимост. Те изразиха желание да разпределят времето си между Великобритания и Северна Америка.

Дори кралица Елизабет не бе уведомена предварително за съобщението и това предизвика хиляди въпроси и догадки. В понеделник Елизабет Втора събра в резиденцията си в Сандрингам на среща принцовете Чарлз, Уилям и Хари, за да обсъдят ситуацията.

„Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат обичани членове на моето семейство“ – се казва още в изявлението.

„Осъзнавам предизвикателствата, които изпитаха през последните две години в резултат на внимателното вглеждане във всяка тяхна стъпка, и подкрепям желанието им за по-независим живот. Благодаря им за всеотдайната работа в цялата страна! Горда съм колко бързо Меган се адаптира в семейството“ – пише 93-годишната кралица.

Бъкингам заявява още, че няма да коментира по какъв начин ще бъде организирана охраната на Меган и Хари.

В своя нов сайт sussexroyal.com младото семейство написа: „Във връзка с изявлението на Нейно Величество кралицата съобщаваме, че в най-скоро време ще обявим новите си планове.“

BBC коментира, че след изявлението на Бъкингам някои въпроси все още остават без отговор. Например в коя държава Меган и Хари ще плащат данъци и дали американската актриса все още иска да получи британско гражданство, което би я задължило да прекарва определена част от годината на Острова.