Меган Маркъл и принц Хари прекратяват отношенията си с четири британски таблоида. Това става ясно от писмо, което те са изпратили до редакциите в неделя вечерта.

В него Меган и Хари пишат, че са коренно несъгласни със стила на отразяване на събитията в изданията „Сън“, „Дейли Мейл“, „Мирър“ и „Експрес“, които са „виновни за разделите на много хора“.

Меган и Хари повече няма да комуникират с тези издания и да отговарят на техни въпроси.

Писмото на двамата се появява дни преди първото съдебно заседание във Великобритания по делото, което Меган заведе срещу Mail on Sunday – вестникът, публикувал откъси от нейно лично писмо до баща й. Публикацията през август 2018 г. бе само три месеца след сватбата на Меган и Хари.

„Сериозно сме загрижени, че в продължение на много години влиятелна част от медиите избягва да поеме отговорност за нещата, които публикуват. Когато една власт се упражнява безотговорно, ние губим доверието си в тази толкова необходима индустрия. Херцозите на Съсекс наблюдават как техни познати или напълно непознати двойки се разделят заради клюки, публикувани с цел повишаване на рекламните приходи“ – се казва в писмото.

Двойката уточнява, че новата медийна политика не цели избягване на критика.

„Не искаме да цензурираме коректните репортажи. Медиите имат право на мнение относно херцозите на Съсекс, независимо дали е положително или отрицателно. Но то не може да е базирано на лъжа. Новата медийна политика на херцозите не се отнася до всички медии, а само до споменатите издания“ – четем в писмото.

Меган и Хари напуснаха официално кралското семейство на 31 март 2020 г. В момента те живеят в Лос Анджелис със сина си Арчи, който на 6 май ще навърши една годинка.

Прави ли са Меган и Хари, като тръгват на война с таблоидите?