Меган Маркъл ще съди английския таблоид Mail on Sunday за публикуване на нейно лично писмо, адресирано до баща й Томас Маркъл. В официално и много емоционално изявление на сайта на херцозите на Съсекс съпругът й принц Хари защитава Меган и обяснява какви са мотивите тя да започне съдебна битка срещу изданието.

„Съдържанието на лично писмо беше публикувано незаконно по умишлено разрушителен начин, за да се манипулира вас, читателите. В допълнение към незаконното си публикуване на този личен документ, те нарочно са ви заблудили, като са пропуснали стратегически избрани абзаци, конкретни изречения и дори отделни думи, за да маскират лъжите, които са писали в продължение на повече от година“, пише Хари в изявлението.

Всичко това се случва, докато Меган и Хари са на официално 10-дневно посещение в Африка.

Меган и Хари в Йоханесбург, Южна Африка - 2 октомври 2019 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Конкретното писмо, което се има предвид, е написано от херцогинята след сватбата й с Хари през 2018 година и е адресирано до баща й Томас, който не присъства на големия ден. Таблоидите тогава изписаха множество статии и материали за обтегнатите отношения между баща и дъщеря, а писмото беше поредният елемент от спекулациите. На сайта на херцозите на Съсекс принцът посочва и колко много е страдала съпругата му по този повод.

„За тази конkректна медия това е е игра, която ние трябваше да играем от самото начало. Бях мълчалив свидетел на страданието й (бел. ред. има се предвид Меган маркъл) много дълго. Да отстъпим и да не направим нищо би противоречало на всичко, в което вярваме“, посочва още принцът.

Хари изразява и сериозни опасения, че историята се повтаря и съпругата му ще се превърне в следващата Даяна, която медиите не спряха да тормозят.

„Макар че това действие не е най-безопасното, то е най-правилното. Най-големите ми страхове са, че историята се повтаря. Виждал съм какво се случва, когато някой, който обичаш, е третиран до степен, в която не го виждат като реален човек. Загубих майка си и сега наблюдавам как моята жена става жертва на същите тези могъщи сили.“

В същото това съобщение представител на Меган Маркъл е заявил:

„Започнахме съдебно производство срещу изданието Mail on Sunday и неговата компания майка Associated Newspapers заради натрапчивото и незаконно публикуване на лично писмо, написано от херцогинята на Съсекс, което е част от кампанията на тази медийна група за публикуване на фалшиви и умишлено позорни истории за нея, както и за съпруга й. Предвид отказа на Associated Newspapers да разреши този проблем, ние стартирахме производство за отстраняване на това нарушение на поверителността, нарушаване на авторските права и гореспоменатия дневен ред на медиите.“


На сайта на херцозите на Съсекс се казва, че разноските по делото са поети лично от тях двамата. Всички постъпления от спечелване на делото ще бъдат дарени за благотворителност.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Предприемането на съдебни действия срещу таблоиди съвсем не е прецедент за британското кралско семейство. Последната голяма битка срещу пресата беше през 2012 година, когато Кейт Мидълтън и принц Уилям съдиха френско издание, което беше публикувало голи снимки на херцогинята на Кеймбридж, докато двамата със съпруга й бяха на почивка. Тогава всичко приключи със споразумение.