Неговото истинско име е Исур Даниелович и е син на руски имигранти от еврейски произход. Роден е през 1916 година в Ню Йорк и всички го познаваме с името Кърк Дъглас. Преди около 60 години, след като загуби желаната роля в историческия епос „Бен Хур“, Кърк Дъглас прие да изиграе робът бунтовник Спартак и стана един от най-известните актьори в целия свят. Днес той навършва зашеметяващата възраст от 103 години, а съпругата му по-рано тази година стана на 100. И двамата са в сравнително добро здраве, като се има предвид възрастта им и умът им остава в добро състояние.

Снимка: Getty Images

Хората казват, че „няма нищо ново под слънцето“, но откакто съм се родил, планетата ни се е завъртяла около него 100 пъти. И при всяка обиколка наблюдавах как страната ни и целият свят се променят по начин, който родителите ми никога не биха могли да си представят. И продължавам да се изумявам с всяка следваща година.

Кърк Дъглас

Актьорът е бил свидетел на някои от най-големите събития в историята на света. Той е роден през Първата световна война и е участвал във Втората. Едва започнал актьорската си кариера, избухва войната и той се записва в армията. Там служи на подводница и почти загива, когато дефектно торпедо избухва твърде близо до подводницата. Дъглас успява да се спаси и след като прекарва известно време в болница е освободен от армията.

Актьорска кариера, успехи и „Спартак“

Когато станеш звезда, не се променяш. Всички около теб се променят.

Кърк Дъглас

След като се прибира след военната си служба, Кърк Дъглас става професионален актьор и участва в много роли на сцената и на екрана. През 1949 г. получава първата си номинация за „Оскар“ и се превръща в голяма холивудска звезда.

Снимка: Getty Images

В края на 50-те години, по време на Студената война, в Холивуд започва гонение срещу хора във филмовата индустрия, които имат връзки с комунизма. На много творци им е забранено да работят и един от тях е сценаристът Далтън Тръмбо. Той създава сценария на „Спартак“, режисиран от Стенли Кубрик, но като за много филми преди това, включително класиката „Римска ваканция“, го прави под фалшиво име. Кърк Дъглас обаче отказва да позволи сценаристът да не получи признание и се бори името му да бъде включено в надписите на епичната лента. Това помага и на други творци да излязат от Черния списък.

„Спартак“ тръгва по кината през 1960 година, получава много добри отзиви и печели четири награди „Оскар“. Филмът обаче е и обявен от някои групи за комунистическа пропаганда и започват протести пред кината, които го прожектират.

Снимка: Getty Images

Макар никога да не печели нито една от номинациите си за „Оскар“, Кърк Дъглас остава един от най-обичаните актьори за всички времена и през 1996 г. получи почетен „Оскар“ за цялостно творчество.

За да постигнеш каквото и да било, трябва да имаш смелост да се провалиш.

Кърк Дъглас

 Прочетете още за Кърк Дъглас и бракът му, който продължава вече 65 години >>>

Кърк Дъглас и любовта на живота му

През 1953 г. Кърк Дъглас е в Париж и се запознава с красивата и много интелигентна Ан Байдънс. Актьорът я кани на среща, но тя не е особено впечатлена от това, че той е огромна филмова звезда и му отказва, тъй като Дъглас вече е имал един брак преди това, а и му се носи славата на голям сваляч.

Снимка: Getty Images

За да постигне своето, Кърк Дъглас сменя тактиката и предлага работа на Ан. По това време тя работи в списание за кино и Дъглас я кани да бъде негов асистент и да му помага за връзките с обществеността. Тя приема и така отношенията им стават изцяло служебни.

Снимка: Getty Images

С времето актьорът се отказва от опитите си да я свали, но благодарение на това всичко се променя.

След като разбрах, че нямам шанс, спрях да се опитвам да впечатля Ан. Вместо да говоря за себе си, започнах да я слушам.

Кърк Дъглас

И така, съвсем постепенно, 35-годишната жена се влюбва в актьора и двамата се женят през 1954 година. През следващите години бракът им не е съвсем безпроблемен, защото Дъглас е доста популярен сред жените и е известно, че е имал връзка със секссимвола Рита Хейуърт и с дъщерята на Джоан Крофорд. Но Ан е била готова да прости забежките му и сама отдава това на факта, че е европейка и не вярва в пълната моногамия.

Една от тайните на дългия им брак, която и двамата посочват е, че са имали правило всяка вечер да отделят 45-минути, в които да разговарят и да споделят какво им се е случило през деня.

Снимка: Getty Images

На следващата страница прочетете кой филм Кърк Дъглас завеща на сина си и какви са вижданията му за политиката на Америка днес >>>

Филмът, който Кърк Дъглас завеща на сина си

Снимка: Getty Images

Може би ще се изненадате, но Кърк Дъглас има известно участие и в класиката от 1975 г. „Полет на кукувиче гнездо“. Актьорът купува правата за екранизация на романа на Кен Киси, защото му се сторило, че от това ще излезе интересен филм.

През следващите години обаче Кърк не успява да продаде идеята на нито едно холивудско студио и в крайна сметка прехвърля правата на сина си Майкъл. Именно Майкъл Дъглас успява да осъществи идеята на баща си и да създаде филма, за който той е мечтал.

Снимка: Getty Images

„Полет над кукувиче гнездо“ е една от класиките в киното. Във филма, продуциран от Майкъл Дъглас, участва Джак Никълсън и прави една от най-запомнящите се роли. Лентата е отличена с пет награди „Оскар“.

Столетникът Кърк Дъглас – поглед към миналото и към бъдещето

Снимка: Getty Images

Да доживееше 100, че и повече, години е нещо, на което повечето от нас могат само да се възхищават. Никой не очаква да достигне такава забележителна възраст. Не го е очаквал и самият Кърк:

Никога не ми е хрумвало, че ще доживея до 100. И аз съм шокиран, наистина. И съм тъжен. Липсва ми Бърт Ланкастър – карахме се много, но и ми липсва много. Липсва ми и Джон Уейн, нищо че той беше републиканец, а аз бях Демократ.

Кърк Дъглас

Джон Уейн и Кърк Дъглас са играли заедно в няколко филма и е факт, че почти през цялото време са споили за политика. През 1966 г., докато снимат филма „Военният вагон“, двамата паралелно участват и в политически телевизионни реклами. Уейн е подкрепял кандидата за президент Роналд Рейгън, докато Кърк Дъглас е бил привърженик на Едмънд Г. Браун.

Снимка: Getty Images

Дори на възрастта, на която е в момента, Кърк Дъглас не спира да се интересува от политика. На последните президентски избори дори изпрати отворено писмо, в което коментира кандидатурата на Доналд Тръмп за президент и думите му звучаха доста плашещо:

Живял съм в ужаса на Голямата депресия и две Световни войни, втората от които беше започната от човек, който обещаваше да върне някогашното величие на страната си. Бях на 16 години, когато този човек дойде на власт през 1933 г.. Почти цяло десетилетие преди това всички му се присмиваха и не го вземаха на сериозно. Виждаха го като смешник, който не би могъл да заблуди едни образовани и цивилизовани хора с националистическата си реторика, изпълнена с омраза. „Експертите“ го определиха за шега. И сгрешиха.

Кърк Дъглас

Кърк Дъглас е един от най-забележителните хора в Холивуд. Без значение дали става дума за безсмъртните му филми, преклонната му възраст, дълготрайния му брак или силата на убежденията му, когато говорим за него можем само да се възхищаваме и да се гордеем, че сме живели в едно време, пък дори и да му е последното, с една от най-големите легенди на световното кино.

Обичайте ме или ме мразете, но не бъдете безразлични – твърде стар съм, за да се променям.

Кърк Дъглас