На 5 декември 1791 г. във Виена, Австрия, света напуска един от най-влиятелните и най-популярните композитори на всички времена - Волфганг Амадеус Моцарт.

Австрийският композитор от класическата епоха, който проявява забележителни способности от най-ранна възраст, оставя огромно по обем и обхващащо всички музикални жанрове на класическата музика творчество.

Моцарт създава общо над 600 композиции, много от които са считани за връх в симфоничната, концертната, камерната, клавирната, оперната и хоровата музика - "Отвличане от сарая", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан" и "Вълшебната флейта", "Малка нощна музика", "Реквием" и много други. 

Днес се навършват 228 години от смъртта на Волфганг Амадеус Моцарт, а ние почитаме австрийския композитор с вечните му мисли.

Снимка: Getty Images

"Аз не чувам във въображението си отделните части на музиката последователно, аз я чувам нацяло. И в това е насладата."

"Да говориш красноречиво е голямо изкуство, но трябва да усещаш и момента, когато следва да спреш."

"Музиката не е в нотите, а в тишината между тях."

"За да изтръгнеш аплодисменти, трябва да пишеш или толкова прости неща, че да са по слуха на всеки кочияш, или толкова неразбираеми, че да се харесват само защото нито един нормален човек не е в състояние да ги разбере."

Снимка: Getty Images

"Музиката дори и в най-тежки драматични ситуации трябва винаги да пленява слуха, винаги да си остава музика."

"Не обръщам внимание на ничии хвалби или обвинения. Аз просто следвам собствените си чувства."

"Един човек с обикновен талант винаги ще бъде обикновен, без значение дали пътува или не. Но човек с изключителен талант ще се унищожи, ако винаги стои на едно и също място."

"Мелодията е същността на музиката."

"Нито висока интелигентност, нито въображение, дори и двете заедно не правят гения. Любов, любов и любов – това е душата на гения."