През 1966 г. Жаклин Кенеди пожелава на италианския дизайнер Валентино Гаравани да живее 100 години. Тогава той празнува 34-тия си рожден ден. Днес пожеланието изглежда напълно възможно да се сбъдне, тъй като на 11 май Валентино стана на 90 години.

Ето какво пожелаха на дизайнера някои от хората, с които той е работил в миналото.

Щастлив 90-и рожден ден, Валентино“, написа супермоделът Синди Крауфорд. „Празнувам за теб и за всичко, което си ни дал днес.

"Честит рожден ден, „Mastro“, написа супермоделът Наоми Камбъл. „Ти си крал, когото почитаме и обичаме днес, на този юбилей.

На скъпия ми Валентино за 90-ия му рожден ден: Благодаря ти за толкова много години на ценни спомени и приятелство“, написа Клаудия Шифър. Моделът се омъжи за сценариста Матю Вон през 2002 г. именно в булчинска рокля на Валентино. „Винаги е чест да нося дрехите ти, без значение дали на модния подиум или към олтара.

"Честит рожден ден на Валентино“, написа и актрисата Гуинет Полтроу. „Вава, обичам те толкова много.

Валентино
Снимка: Getty Images

Валентино е легенда в модната индустрия, а създадената от него модна къща е една от най-успешните и влиятелни в света. На следващата страница може да прочетете повече за живота и успехите на Валентино >>>

Валентино Клементе Лудовико Гаравани е роден на 11 май през 1932 г. в италианския град Вогера. Кръстен е на любимия актьор на майка му – Рудолфо Валентино.

Снимка: Getty Images

Още като ученик се запалва по модата, докато помага на леля си в ателието, което има заедно с местна дизайнерка. След това продължава да преследва тази мечта, като заминава за столицата на модата – Париж.

Снимка: Getty Images

През 1960 г. Валентино се връща в Италия, отваря модна къща в Рим и само за няколко години постига огромен успех. Модели от целия свят летят до Италия, за да пробиват дрехите му.

Снимка: Getty Images

Запазена марка на Валентино са дрехите в един определен нюанс на червеното, който той патентова и днес носи неговото име.

Валентино с руски модели
Снимка: Getty Images

Човекът, в чието лице Валентино намери любов и бизнес партньор

Макар талантът на Валентино да е безспорен, вероятно нямаше да може да постигне успех толкова бързо, ако съдбата не го беше срещнала с един от най-специалните хора в живота му - Джанкарло Джамети.

Валентино и Джанкарло Джамети
Снимка: Getty Images

През 1960 г. Джанкарло е студент по архитектура. Той и Валентино се запознават, когато дизайнерът му предлага да го откара до дома му. На следващия ден Джанкарло трябва да пътува до Капри и по една случайност точно натам е тръгнал и Валентино. Двамата се срещат 10 дни по-късно на острова и между тях пламва любов.

Валентино и Джанкарло Джамети
Снимка: Getty Images

Малко след това Джанкарло Джамети, който има богати родители и страхотен бизнес нюх, напуска университета, за да стане бизнес партньор на Валентино. Двамата основават една от най-престижните модни къщи в света.

Валентино, Джанкарло Джамети и актрисата Кейти Холмс
Снимка: Getty Images

През 1972 г. връзката им приключва, но не и бизнес отношенията им. Вече 60 годни те са бизнес партньори и признават, че никога не биха постигнали такъв успех, ако не се бяха открили взаимно.

Валентино и кинолегендата София Лорен
Снимка: Getty Images

Валентино Гаравани се оттегли от ръководството на компанията си през 2008 г.

Още за модата от Валентино: