Ако проследим биографията на Робърт Дювал, ще си направим една разходка из историята на американското кино. Актьорът е участвал в култови филми като „Да убиеш присмехулник“, „Телевизионна мрежа“ и „Апокалипсис сега“. Днес носителят на награда „Оскар“ навършва забележителната възраст от 90 години, но дните му в киното не са приключили.

Снимка: Getty Images

“Обичам миризмата на напалм сутрин“

Една от най-известните роли на Дювал е във военния филм „Апокалипсис сега“. В него той играе ролята на полковник Бил Килгор, който остава един от най-запомнящите се военни персонажи в историята на киното. Любопитно е, че актьорът е закърмен както актьорството, така и с истории за армията. Родителите на родения през 1931 г. Робърт са второкласна актриса и адмирал от Военноморските сили на САЩ. Дювал има война в кръвта си и по майчина линия - майка му Милдред Харт е имала роднинска връзка с известния генерал Лий, който ръководи армията на Конфедерацията в Американската гражданска война.

Аз съм дете на армията. Баща ми е започнал военно училище когато е бил на 16, станал е капитан на 39 и се е пенсионирал като адмирал.

Робърт Дювал

По тази причина е разбираемо защо всички са очаквали от него да започне кариера в армията, но за най-голямо съжаление на баща му, Робърт Дювал избира друго поприще. Единственото, в което го бива:

Провалях се във всичко, освен в актьорската игра“, споделя той. „Едва успях да завърша училище.

Робърт Дювал в кадър от филма "Апокалипсис сега"
Снимка: imdb.com

През 1955 г. Робърт Дювал заминава за Ню Йорк, за да учи актьорско майсторство. За да се издържа, младият мъж започва работа в пощенски офис в Манхатън. Дювал споделя квартирата си с друг млад мъж, решен да стане актьор – Дъстин Хофман. В курса, който посещават Дювал и Хофман, учат и други бъдещи киновеличия, като Джийн Хекман и Джеймс Каан.

Докато учи, Дювал прави и актьорския си дебют в театъра. През 1959 г. получава и първата си телевизионна роля, след което започва да получава редовно малки роли в някои от най-популярните сериали от онова време, като „Зоната на здрача“, „До краен предел“ и „Алфред Хичкок представя“.

Робърт Дювал и Мери Бедъм в кадър от филма "Да убиеш присмехулник"
Снимка: imdb.com

Дебюта си на голям екран Робърт Дювал прави в безсмъртната кинокласика „Да убиеш присмехулник“. Той играе ролята на плашещия Бу Редли в екранизацията по романа на Харпър Ли и макар да има съвсем малко екранно време, ролята му предизвиква огромно вълнение.

Робърт Дювал в кадър от филма "Кръстникът"
Снимка: imdb.com

Големият му успех идва през 1972 г., когато участва във филма „Кръстникът“. Дювал играе ролята на адвоката на семейство Корлеоне и за представянето си получава първата си номинация за
Оскар“.

През 1979 г. Робърт Дювал участва във филмите Апокалипсис сега и „Великият Сантини“, като и за двата е номиниран за „Оскар“, но макар филмите да излизат в една и съща година, номинациите идват в различни – 1980 г. за „Апокалипсис сега“ и 1981 г. за „Великият Сантини“. По тази причина Робърт Дювал не успява да влезе в елитния клуб на актьорите, които са получавали две номинации за „Оскар“ в една и съща година.

През 1984 г. Робърт Дювал най-сетне получава престижната награда благодарение на ролята си в „Нежно сърце“. През следващите години той получава още няколко номинации (за филмите „Апостолът“ през 1998 г., „Гражданско дело“ през 1999 г. и „Съдията“ през 2015 г.), но никоя от тези роли не му носи наградата.

Той е играл и в първата екранизация по романа на Маргарет Атууд "Историята на прислужницата":

Последният засега филм на Робърт Дювал е драматичният трилър „Вдовици“ от 2018 г., в който той играе заедно с Виола Дейвис и Лиъм Нийсън. Дювал не е приключил с филмовата си кариера – очакваме да го видим в спортните филми „12 Mighty Orphans“ и „Hustle“. Поради пандемията от COVID-19 работата по двата филма се забави, тъй като възрастни хора като Дювал са в най-застрашената група.

Снимка: Getty Images

На следващата страница може да прочетете защо актьорът няма деца, въпреки че иска и повече за връзката му с жена, която е 41 години по-млада от него >>>