Днес големият холивудски актьор Мартин Шийн навършва 80 години. Звездата от „Апокалипсис сега“ е един от актьорите с най-ясни и неизменни политически позиции, женен е за съпругата си вече 60 години и има 4 деца, най-известен от които е комедийният актьор Чарли Шийн. Ето какво още трябва да знаете за големия Мартин Шийн.

Снимка: Getty Images

Истинското име на Мартин Шийн е Рамон Херардо Антонио Естевес

Родителите на Мартин Шийн са емигранти - майка му е ирландка, а баща му е испанец. Двамата пристигат в САЩ, където се ражда Мартин и получава името Рамон.

Когато е на 11 години майка му умира и момчето е изправено пред риска да бъде изпратено в дом за сираци, но баща му успява да го задържи при себе си с помощта на Католическата църква. Църквата поема и образованието му, но малкият Рамон трябва да си намери работа, за да помага на баща си. Когато е на 14 години организира първата си стачка – младежът работи на голф игрище и е възмутен от отношението на членовете на голф клуба, които редовно псуват пред децата и употребяват расистки и антисемитски изрази.

Голямата му мечта е да бъде актьор, но баща му се противопоставя на тази амбиция. Въпреки това, когато е на 20 години Рамон, получава финансова помощ от един католически свещеник и заминава за Ню Йорк, за да преследва мечтата си.

Снимка: Getty Images

Младият мъж много бързо открива, че чуждестранното му име е пречка пред кариерата му и започва да се представя като Мартин Шийн – име, което звучи по-американско:

Всеки път, когато се обаждах, за да се уговоря за прослушване или за квартира, когато кажех името си, имаше колебание и когато пристигнех, възможността все беше изчезнала. Затова създадох Мартин Шийн. Официално името ми още е Еставес, не съм го променял. Няма и да го променя – то е на шофьорската ми книжка, на паспорта и навсякъде. Започнах да използвам Шийн като експеримент и преди да се усетя, вече изкарвах пари с това име и беше прекалено късно. Всъщност едно от нещата, за които съжалявам най-много е, че не запазих името, с което съм роден. Знам, че това винаги е било проблем за баща ми.

Рамон Херардо Антонио Естевес, известен като Мартин Шийн

Как един пацифист се прочу с един от най-известните военни филми на всички времена и ролята почти го уби

След като си избира името Мартин Шийн, кариерата му рязко тръгва нагоре и младият мъж получава все повече роли. Той бързо е забелязан от критиците и публиката и още през 1969 г., на 29 години, актьорът получава първата си номинация за „Златен глобус“ за филма „Ставаше дума за рози“ (The Subject Was Roses).

През 1974 г. Шийн получава роля в телевизионния филм „Екзекуцията на редник Словак“, който разказва за единствения американски войник след Гражданската война, екзекутиран за дезертьорство. Филмът не може да се нарече успех, но се оказва много важна за кариерата на Мартин Шийн, защото благодарение на него актьорът е забелязан от големия режисьор Франсис Форд Копола.

Снимка: Getty Images

Копола взема Мартин Шийн за главната роля във военната драма „Апокалипсис сега“. По това време набиращият все по-голяма популярност актьор е имал сериозни проблеми с алкохола и престоят в джунглата, където е заснета по-голямата част от филма, никак не му се е отразил добре. По време на снимките Шийн получава сърдечен удар и почти умира, тъй като транспортирането му до болницата е било много трудно.

Снимките продължават цяла година и през това време Шийн не спира да пие. Във филма има и сцена, която не е съществувала в оригиналния сценарий, в която героят на Шийн е много пиян. Всъщност тя е била добавена от Копола, защото предишния ден Шийн е празнувал 36-ия си рожден ден и наистина е бил доста пиян.

Филмът излиза през 1979 г. и реакциите на зрителите са смесени. Някои го приемат като загуба на време, други като един от най-великите филми, правени някога. Част от зрителите го тълкуват като антивоенен филм, заради показването на ужасите на войната и безсмисленото унищожаване на природата, други като провоенен, заради възхвалата на мощта на американската армия.

Снимка: Getty Images

За Мартин Шийн това е ролята, която му е дала най-много и го превръща в световна звезда. Самият той обаче е твърд пацифист и дори веднъж, след като го питат дали би се кандидатирал за президент на САЩ, той отвръща, че това няма как да се случи, защото президентът не може да е пацифист.

Мартин Шийн на протест срещу войната в Ирак
Снимка: Getty Images

През целия си живот Мартин Шийн се е обявявал срещу войната и е участвал в най-различни протести и прояви. Преди няколко години той призна, че заради политическата си дейност е бил арестуван по протести 66 пъти. Един от най-верните му съюзници в борбата за социална справедливост е съпругата му Джанет Шийн, с която са заедно вече почти 60 години.

На следващата страница може да прочетете как Мартин Шийн срещна „най-страховитата жена“ и се ожени за нея >>>