Голямата Маргарита Хранова празнува рожден ден днес! Честита да е! След големия юбилей, който изпълнителката отбеляза с много близки и приятели през 2021-а, тази година тя също ще събере гости на празника си. Всъщност декември е изпълнен с рождени дни и празници в щастливата й фамилия.

Г-жо Хранова, какво е отношението Ви към рождения Ви ден?
Обичам рождените си дни, почитам ги и винаги празнувам, както и сега, макар да не е юбилей (смее се)! 70 години подобаващо отбелязах миналата година - с голяма компания, с много близки хора и приятели. Бяхме в заведение, защото вкъщи толкова много хора не могат да се съберат. И беше наистина много, много приятно!

Снимка: Йордан Петков

Получихте подарък за юбилея си – песента „Ти ела” по текст на Косьо Филипов и музика на Милен Македонски...
Ооо да! Косьо Филипов и Милен Македонски направиха и клип към нея, който също беше подарък... Голям жест от тяхна страна е и голяма изненада за мен!

Снимка: Йордан Петков

Сега с кого и как ще празнувате?
Сега ще празнувам с децата и внуците, в най-тесен кръг! Тъй като предстоят и коледни празници, на които ще се съберем цялата фамилия – и сватове, и сестри на моята снаха, и моите деца с жените си и с техните деца... Ние сме много хора - почти двадесет души! От големия ми син Кристиян имам двама големи внука – Иван и Кристиян номер две, който е футболист и играе в юношите на „ЦСКА 1948”. Той е ученик все още, а Иван завърши Американския университет в Благоевград. IT специалист е и е в голяма компания, като работи изключително с чужбина. А най-мъничкият ми внук Дориан, който е син на моя малък син Кирил, на 27 декември има рожден ден и ще направи 3 годинки. Имаме много празници този месец, защото на същата дата има рожден ден и големият ми син Кристиян. Така че чичо и племенник празнуват на една и съща дата. А на Коледа Кристиян има и имен ден! Идва и Нова година – въобще много тържества предстоят около нашето семейство.

Снимка: bTV Media Group

 

Освен концертите „Вечните песни на България”, в които участвате, издадохте и нов албум.
Да, така е! С композитора Иван Кръстев издадохме много хубав, съвместен авторски албум „Мелодия за двама”. С него работим заедно поне десетина години вече, направихме доста песни и решихме, че можем да издадем съвместен албум – с негова музика в мое изпълнение. „Мелодия за двама” е и първата песен, която осъществихме заедно, след като вече се познавахме. Иван е прекрасен музикант и композитор със забележителна биография – бил е и в чужбина, диригент е, музикален ръководител е и на Кукления театър във Варна, откъдето е. Благодарна съм на съдбата, че ни събра да работим заедно! Всъщност Валентина Ценова е „виновничката” да се запознаем с Иван Кръстев. Стана покрай песента „Ще прогоня любовта си”, която тя беше взела от него и ми я предложи. А впоследствие се запознах и с него – композитора Иван Кръстев, с когото не спирам да работя.

Снимка: bTV Media Group

Колко са песните, които сте изпяла?
Честно казано – не знам, но при всички случаи са над 500. Имам почитател – Иван Димов, който живее в Швейцария и е учител по музика. Той ми подари една флашка, на която беше качил над 350 мои песни. А и сега направих толкова нови неща... Имам неиздадени песни, които бих събрала в албум, не защото държа да издам нов, а за да ги събера на едно място и да остане нещо за историята.

А албумите ви колко са?
Доста са... Също точно не мога да кажа броя им, но сигурно са над 10, плюс плочите, които са излезли преди това.

Снимка: Йордан Петков

Говорите толкова естествено... За пореден път се убеждавам, че колкото си по-голям, толкова по-здраво си стъпил на земята. Така ли е?
И така трябва да бъде... Когато човек знае какво е постигнал с много труд и с много любов, когато знае цената си, без да звучи помпозно, и то без да прави някакви ексцесии, които да го орезилят, а винаги е работил с отговорност и без излишно да се натрапва, като че ли нещата се подреждат от само себе си...

Но има и един „елемент” – можене!
Да, точно така – можене! Но след като имаш самоконтрол и самокритика, както и възпитание, което си получил от родителите си и средата, в която общуваш, това те кара да си такъв, поне лично мен. Но това е и до характера на човек.

А как се съхранява толкова години един брак, какъвто имате със съпруга си Кирил Бойчев?
Оженихме се на 9 март 1976 г., което означава, че бракът ни е 46 години. Как се съхранява ли? Разбира се, че с любов, обич, привързаност и компромиси трябва да прави човек, защото в живота не всичко върви гладко. Но не бих казала, че съм имала проблеми. Според мен бракът се съхранява дълго, най-вече с разбирателство и любов!

Вие двамата имате и един продължителен период, в който сте работили заедно.
О, да! В началото на кариерата ми той беше мой мениджър и цялата организационна работа падаше на неговите плещи. Трудно и много натоварващо е това да се занимаваш с всичко! Аз се грижех само за репертоара и за репетициите си. Останалата работа се вършеше от него, така че мъжът ми винаги е бил дясната ми ръка. Той е моето другарче!

Какво ще кажете за настоящия музикален бизнес в България?
От организационна гледна точка е изключително трудно днес, защото големите концерти се правят с много пари. Да не говорим колко е скъпо всичко – наем на зали, мултимедии и какло ви не... Много е трудоемко и сложно подготвянето на концерти, особено когато са с много музиканти и изпълнители. Затова си мисля, че едва ли ще направя някакъв друг концерт след моите два, които представих. Но не се заричам, дай боже, да сме живи и здрави и да имам сили! А от поколението на младите музиканти има талантливи хора – Орлин Павлов, Любо Киров... Колегите ми също се опитват да поддържат ниво – Георги Христов скоро направи концерт, Петя Буюклиева... Йорданка Христова, която много обичам, е с такъв дух, страхотна е и е направо ураган!

Каква емоция Ви дава концертът „Вечните песни на България”?
Приятно ми е! Участваме с колеги, с които сме израснасли заедно през 70-те, 80-те, 90-те години, пеем популярни песни, които хората искат да чуят, защото много ги обичат и пеят заедно с нас. И след като виждаме отношението на публиката, която иска тази музика и някак е зажадняла за нея, ние я правим и я поднасяме с голямо удоволствие! Освен тези концерти, с Орлин Горанов направихме много хубав проект – „Златните песни на Златният Орфей”, който е с Държавната опера в Бургас, с диригент Левон Манукян и е по сценарий на Юлия Манукян. Това е отдавнашна идея, тъй като и преди това сме правили концерти и с Плевенската филхармония, и с Държавната опера в Бургас, но на филмова музика от стари популярни български филми. И този проект се прие много добре, което ни накара да продължим с нещо ново. Така дойде идеята, най-вече на Орлин Горанов. И „Златните песни на Златният Орфей” от октомври вече го представяме в наши градове, последният за тази година беше на 14 декември в Кърджали. Живот и здраве от Нова година ни очакват още много, много концерти в различни градове. А и този проект е малко по-различен – като спектакъл е. В него има и ретроспекция за „Златният Орфей” – разказваме какво е било, какви изпълнители са участвали, преди всяка песен има анонс... И са много щастливи хората, а тези, които не са били родени тогава и не знаят какво е било, разбират историята на фестивала. Пеем песни на Паша Христова – „Повей ветре”, „Остани”, „Една българска роза”, превърнала се в символ на България, на Петър Чернев – „Заклинание”, моята песен „Устрем”, „Бяла тишина” по музика на Борис Карадимчев, „Надежда” на Борис Годжунов и още много други песни, които са красиви, класика и наистина са златни!