В България и на много места по света се е превърнало в традиция телевизиите да излъчват култовата семейна комедия “Сам вкъщи” и сме свикнали да мислим за Кевин като за малко симпатично момченце, затова много от вас може би ще се изненадат, че актьорът Маколи Кълкин днес навършва 43 години.

Снимка: Getty Images

Маколи Кълкин е едно от най-известните и успешни деца актьори на всички времена, но и краят на славната му кариера е един от най-внезапните.

Холивудска звезда милионер още на 8 години

Маколи Кълкин е наследил любовта към актьорската игра от баща си, които е не много успешен актьор. Момчето получава първите си роли в театъра едва на 4 години и започва стремглаво да се издига в кариерата.

На 5 години получава роля в телевизионния филм “Среднощен час”, която е само първата от много. През 1989 г., преди да е навършил дори 10, Маколи Кълкин участва в първия си по-успешен филм - комедията “Чичо Бък”, за който получава 40 000 долара.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Малкият Маколи впечатлява създателите на “Чичо Бък” и те го вземат за следващия си проект - комедията “Сам вкъщи”. Именно така младият актьор получава ролята на живота си.

Снимка: imdb.com

В “Сам вкъщи” Маколи играе 10-годишно дете, забравено от родителите си вкъщи, което трябва да отблъсне набезите на двама крадци. Неочаквано за всички, комедията се превръща в хит и за няколко години си спечелва статут на абсолютна кинокласика.

През 1992 г. излиза и продължението на филма, в което героят на Кълкин е сам в Ню Йорк и пак трябва да се справи със същите престъпници.

Снимка: Getty Images

Тези два филма превръщат Маколи Кълкин в един от най-известните актьори на света, още преди да е навършил 12 години. Ролята на Кевин Макалистър му носи близо половин милиард долара за двата филма, в които я е изиграл.

Маколи Кълкин става един от най-търсените актьори и най-високоплатеното дете актьор на всички времена. За ролята си в “Ричи Рич” получава хонорар от 8 милиона долара. Детето почти постоянно е заето със снимки и през 1994 г., след 15 филма за 7 години, решава да си даде почивка и се оттегля от киното за 4 години. Когато се завръща, вече е пораснал и се е променил, което се оказва сериозна пречка пред кариерата му и Кълкин никога не успява да се върне към някогашната си слава.

Битката да опази парите си от собственото си семейство

Детството на Маколи не е особено щастливо. Родителите му, които никога не са се женили, живеят разделени. Бащата на Маколи, който също е имал амбиции да стане актьор, но никога не е успял да пробие, е бил агресивен човек, който е удрял майката на момчето, когато е била бременна с него.

 

Снимка: Getty Images

Когато Маколи получава значителна сума за ролята си в “Чичо Бък”, баща му напуска работа, за да се грижи за богатството на сина си и започва да действа като негов агент. Мъжът, който се справя отлично в преговорите, осигурява високи хонорари за сина си, но в замяна на това прибира за себе си значителни суми.

През 1995 г. Маколи Кълкин успява да отстрани родителите си като настойници, за да нямат достъп до богатството му:

Премахнах имената на родителите си от попечителския си фонд и намерих изпълнител, който да се грижи за парите ми в случай, че някой се опитва да бръкне в кацата с меда.

На следващата страница може да прочетете повече за неуспешния опит на Маколи да се завърне към киното, за проблемите му с наркотиците и за скандалите около отношенията му с Майкъл Джексън >>>

Маколи Кълкин и Майкъл Джексън

През 1991 г. Маколи Кълкин, вече международна звезда заради първия “Сам вкъщи”, се съгласява да участва в клипа на песента „Black and White“ на Майкъл Джексън. След това детето актьор и големият певец, който в много отношения остава непораснало дете, стават много добри приятели.

 

Снимка: Getty Images

Две години след началото на приятелството им обаче избухва педофилският скандал около музиканта. Бащата на друго 13-годишно дете го обвинява, че е блудствал със сина му и така започват слуховете, които продължават и до днес.

В крайна сметка съдът оправдава музиканта и важна роля за това изиграват свидетелските показания на Маколи Кълкин, който отрича Майкъл Джексън да му е посягал по какъвто и да е непристоен начин.

Приятелството между двамата продължава и Джексън дори прави Кълкин кръстник на дъщеря си Парис.

Едва през 2020 г. Маколи Кълкин се съгласи да коментира отношенията си с Майкъл Джексън и отново отрече обвиненията в педофилия.

Пропадането на Маколи Кълкин - ранен брак, арест и наркотици

Когато Маколи Кълкин опитва да се върне в киното се оказва, че порасналият Кевин не е толкова симпатичен на публиката. Кълкин намира роли трудно и никога не успява да достигне успеха от младостта си.

 

Снимка: Getty Images

През 1998 г. Маколи Кълкин и актрисата Рейчъл Майнър - и двамата на 18 години, сключват брак, който се разпада 4 години по-късно.

През 2000 г. една от сестрите на Маколи Кълкин умира в следствие на свръхдоза наркотици. Тя е на 29 години.

През 2004 г. Маколи Кълкин е арестуван заради притежание на наркотици. Арестантските му снимки са истински шок за милионите му почитатели от времето на “Сам вкъщи”.

През 2008 г. умира и другата сестра на Маколи. Тя е блъсната от кола в Лос Анджелис. Младата жена също е на 29 години, като починалата по-рано друга сестра на Маколи.

Макар Маколи Кълкин да отрича да използва наркотици, последствията от тях са очевидни. През 2012 г. папараци правят шокиращи снимки на актьора, на които той е смущаващо слаб.

Именно реакцията на почитателите му, когато тези снимки излизат в медиите, карат Маколи Кълкин да преосмисли живота си и да се сбогува с наркотците. Тази година, в интервю за списание Esquire, актьорът сподели:

Обичам наркотиците. Те са ми като стари приятели. Но понякога трябва да изоставим приятелите си.

 

Днес Маколи Кълкин навършва 40 години. Някогашното дете актьор осъзнава, че славните дни в кариерата му вече са приключили, но продължава да се радва на възможността, която е имал.

Маколи Кълкин: "Така би изглеждала новата версия на "Сам вкъщи"

Маколи Кълкин често радва феновете си с шеги и закачливи снимки, с които напомня за успеха на “Сам вкъщи” - един от най-гледаните и обичани филми на всички времена.