В България и на много места по света се е превърнало в традиция телевизиите да излъчват култовата семейна комедия “Сам вкъщи” и сме свикнали да мислим за Кевин като за малко симпатично момченце, затова много от вас може би ще се изненадат, че актьорът Маколи Кълкин днес навършва 40 години.

Кадър от комедията "Сам вкъщи"
Снимка: imdb.com

Маколи Кълкин е едно от най-известните и успешни деца актьори на всички времена, но и краят на славната му кариера е един от най-внезапните.

Холивудска звезда милионер още на 8 години

Маколи Кълкин е наследил любовта към актьорската игра от баща си, които е не много успешен актьор. Момчето получава първите си роли в театъра едва на 4 години и започва стремглаво да се издига в кариерата.

На 5 години получава роля в телевизионния филм “Среднощен час”, която е само първата от много. През 1989 г., преди да е навършил дори 10, Маколи Кълкин участва в първия си по-успешен филм - комедията “Чичо Бък”, за който получава 40 000 долара.

Кадър от комедията "Сам вкъщи"
Снимка: imdb.com

Малкият Маколи впечатлява създателите на “Чичо Бък” и те го вземат за следващия си проект - комедията “Сам вкъщи”. Именно така младият актьор получава ролята на живота си.

Кадър от комедията "Сам вкъщи"
Снимка: imdb.com

В “Сам вкъщи” Маколи играе 10-годишно дете, забравено от родителите си вкъщи, което трябва да отблъсне набезите на двама крадци. Неочаквано за всички, комедията се превръща в хит и за няколко години си спечелва статут на абсолютна кинокласика.

През 1992 г. излиза и продължението на филма, в което героят на Кълкин е сам в Ню Йорк и пак трябва да се справи със същите престъпници.

Кадър от комедията "Сам вкъщи"
Снимка: imdb.com

Тези два филма превръщат Маколи Кълкин в един от най-известните актьори на света, още преди да е навършил 12 години. Ролята на Кевин Макалистър му носи близо половин милиард долара за двата филма, в които я е изиграл.

Маколи Кълкин става един от най-търсените актьори и най-високоплатеното дете актьор на всички времена. За ролята си в “Ричи Рич” получава хонорар от 8 милиона долара. Детето почти постоянно е заето със снимки и през 1994 г., след 15 филма за 7 години, решава да си даде почивка и се оттегля от киното за 4 години. Когато се завръща, вече е пораснал и се е променил, което се оказва сериозна пречка пред кариерата му и Кълкин никога не успява да се върне към някогашната си слава.

Битката да опази парите си от собственото си семейство

Детството на Маколи не е особено щастливо. Родителите му, които никога не са се женили, живеят разделени. Бащата на Маколи, който също е имал амбиции да стане актьор, но никога не е успял да пробие, е бил агресивен човек, който е удрял майката на момчето, когато е била бременна с него.

Маколи Кълкин с родителите си
Снимка: Getty Images

Когато Маколи получава значителна сума за ролята си в “Чичо Бък”, баща му напуска работа, за да се грижи за богатството на сина си и започва да действа като негов агент. Мъжът, който се справя отлично в преговорите, осигурява високи хонорари за сина си, но в замяна на това прибира за себе си значителни суми.

През 1995 г. Маколи Кълкин успява да отстрани родителите си като настойници, за да нямат достъп до богатството му:

Премахнах имената на родителите си от попечителския си фонд и намерих изпълнител, който да се грижи за парите ми в случай, че някой се опитва да бръкне в кацата с меда.

На следващата страница може да прочетете повече за неуспешния опит на Маколи да се завърне към киното, за проблемите му с наркотиците и за скандалите около отношенията му с Майкъл Джексън >>>