В България и на много места по света се е превърнало в традиция телевизиите да излъчват култовата семейна комедия “Сам вкъщи” и сме свикнали да мислим за Кевин като за малко симпатично момченце, затова много от вас може би ще се изненадат, че актьорът Маколи Кълкин днес навършва 40 години.

Кадър от комедията "Сам вкъщи"
Снимка: imdb.com

Маколи Кълкин е едно от най-известните и успешни деца актьори на всички времена, но и краят на славната му кариера е един от най-внезапните.

Холивудска звезда милионер още на 8 години

Маколи Кълкин е наследил любовта към актьорската игра от баща си, които е не много успешен актьор. Момчето получава първите си роли в театъра едва на 4 години и започва стремглаво да се издига в кариерата.

На 5 години получава роля в телевизионния филм “Среднощен час”, която е само първата от много. През 1989 г., преди да е навършил дори 10, Маколи Кълкин участва в първия си по-успешен филм - комедията “Чичо Бък”, за който получава 40 000 долара.

Кадър от комедията "Сам вкъщи"
Снимка: imdb.com

Малкият Маколи впечатлява създателите на “Чичо Бък” и те го вземат за следващия си проект - комедията “Сам вкъщи”. Именно така младият актьор получава ролята на живота си.

Кадър от комедията "Сам вкъщи"
Снимка: imdb.com

В “Сам вкъщи” Маколи играе 10-годишно дете, забравено от родителите си вкъщи, което трябва да отблъсне набезите на двама крадци. Неочаквано за всички, комедията се превръща в хит и за няколко години си спечелва статут на абсолютна кинокласика.

През 1992 г. излиза и продължението на филма, в което героят на Кълкин е сам в Ню Йорк и пак трябва да се справи със същите престъпници.

Кадър от комедията "Сам вкъщи"
Снимка: imdb.com

Тези два филма превръщат Маколи Кълкин в един от най-известните актьори на света, още преди да е навършил 12 години. Ролята на Кевин Макалистър му носи близо половин милиард долара за двата филма, в които я е изиграл.

Маколи Кълкин става един от най-търсените актьори и най-високоплатеното дете актьор на всички времена. За ролята си в “Ричи Рич” получава хонорар от 8 милиона долара. Детето почти постоянно е заето със снимки и през 1994 г., след 15 филма за 7 години, решава да си даде почивка и се оттегля от киното за 4 години. Когато се завръща, вече е пораснал и се е променил, което се оказва сериозна пречка пред кариерата му и Кълкин никога не успява да се върне към някогашната си слава.

Битката да опази парите си от собственото си семейство

Детството на Маколи не е особено щастливо. Родителите му, които никога не са се женили, живеят разделени. Бащата на Маколи, който също е имал амбиции да стане актьор, но никога не е успял да пробие, е бил агресивен човек, който е удрял майката на момчето, когато е била бременна с него.

Маколи Кълкин с родителите си
Снимка: Getty Images

Когато Маколи получава значителна сума за ролята си в “Чичо Бък”, баща му напуска работа, за да се грижи за богатството на сина си и започва да действа като негов агент. Мъжът, който се справя отлично в преговорите, осигурява високи хонорари за сина си, но в замяна на това прибира за себе си значителни суми.

През 1995 г. Маколи Кълкин успява да отстрани родителите си като настойници, за да нямат достъп до богатството му:

Премахнах имената на родителите си от попечителския си фонд и намерих изпълнител, който да се грижи за парите ми в случай, че някой се опитва да бръкне в кацата с меда.

На следващата страница може да прочетете повече за неуспешния опит на Маколи да се завърне към киното, за проблемите му с наркотиците и за скандалите около отношенията му с Майкъл Джексън >>>

 

 

Маколи Кълкин и Майкъл Джексън

През 1991 г. Маколи Кълкин, вече международна звезда заради първия “Сам вкъщи”, се съгласява да участва в клипа на песента „Black and White“ на Майкъл Джексън. След това детето актьор и големият певец, който в много отношения остава непораснало дете, стават много добри приятели.

Маколи Кълкин все още цени приятелството си с легендарния Майкъл Джексън
Снимка: imdb.com

Две години след началото на приятелството им обаче избухва педофилският скандал около музиканта. Бащата на друго 13-годишно дете го обвинява, че е блудствал със сина му и така започват слуховете, които продължават и до днес.

В крайна сметка съдът оправдава музиканта и важна роля за това изиграват свидетелските показания на Маколи Кълкин, който отрича Майкъл Джексън да му е посягал по какъвто и да е непристоен начин.

Приятелството между двамата продължава и Джексън дори прави Кълкин кръстник на дъщеря си Парис.

Едва през 2020 г. Маколи Кълкин се съгласи да коментира отношенията си с Майкъл Джексън и отново отрече обвиненията в педофилия.

Пропадането на Маколи Кълкин - ранен брак, арест и наркотици

Когато Маколи Кълкин опитва да се върне в киното се оказва, че порасналият Кевин не е толкова симпатичен на публиката. Кълкин намира роли трудно и никога не успява да достигне успеха от младостта си.

Снимка: Getty Images

През 1998 г. Маколи Кълкин и актрисата Рейчъл Майнър - и двамата на 18 години, сключват брак, който се разпада 4 години по-късно.

През 2000 г. една от сестрите на Маколи Кълкин умира в следствие на свръхдоза наркотици. Тя е на 29 години.

Арестантска снимка на Маколи Кълкин
Снимка: Getty Images

През 2004 г. Маколи Кълкин е арестуван заради притежание на наркотици. Арестантските му снимки са истински шок за милионите му почитатели от времето на “Сам вкъщи”.

През 2008 г. умира и другата сестра на Маколи. Тя е блъсната от кола в Лос Анджелис. Младата жена също е на 29 години, като починалата по-рано друга сестра на Маколи.

Макар Маколи Кълкин да отрича да използва наркотици, последствията от тях са очевидни. През 2012 г. папараци правят шокиращи снимки на актьора, на които той е смущаващо слаб.

Именно реакцията на почитателите му, когато тези снимки излизат в медиите, карат Маколи Кълкин да преосмисли живота си и да се сбогува с наркотците. Тази година, в интервю за списание Esquire, актьорът сподели:

Обичам наркотиците. Те са ми като стари приятели. Но понякога трябва да изоставим приятелите си.

Снимка: Getty Images

Днес Маколи Кълкин навършва 40 години. Някогашното дете актьор осъзнава, че славните дни в кариерата му вече са приключили, но продължава да се радва на възможността, която е имал.

Маколи Кълкин: "Така би изглеждала новата версия на "Сам вкъщи"

Маколи Кълкин често радва феновете си с шеги и закачливи снимки, с които напомня за успеха на “Сам вкъщи” - един от най-гледаните и обичани филми на всички времена.