Денят, в който всички филми на света ще бъдат правени от Дисни, вече е по-близо, след като студиото купи голяма част от собствеността на FOX. Покупката за над 70 милиарда долара е част от плановете на най-голямата филмова компания да се конкурира с Netflix със собствена платформа за стрийминг. И една от първите оригинални продукции на новата платформа ще бъде нова версия на легендарния филм „Сам вкъщи“.

Макар все още да не е ясно за какво ще се разказва в новата история, нито дали става дума за пълнометражен или за сериен филм, феновете на оригинала от 1990 г. вече са настроени много негативно срещу новата версия. И не е като да няма за какво. Ето кои са трите причини, поради които филмът почти сигурно няма да е успешен:

Причина №1: Модерните технологии

Освен ако историята във филма не се развива в миналото, няма как да се получи. Цялата фабула се върти около това, че детето, което е оставено само вкъщи, няма начин да се свърже с родителите си и да потърси помощ.

През 90-те години майката на Кевин трябваше да използва уличен телефон, но днес щеше да ѝ е много по-лесно да се обади на сина си
Снимка: imdb.com

Днес обаче разстоянията не са това, което бяха през 1990 г., така че ако живееше в наши дни, Кевин би могъл много лесно да се свърже с родителите си, когато види, че са тръгнали към летището без него.

Ето така, според някои, ще се развие историята в днешно време:
Кевин: Мамо, сам вкъщи съм.
Майката: Кевин, съжалявам. Току-що се качихме на самолета, но слизам веднага и се прибирам.
КРАЙ

„Как така ще правите римейк на „Сам вкъщи“, след като Кевин може просто да се обади на майка си и да си извика Uber?“

„Римейкът на „Сам вкъщи“ ще е 1 минута дълъг. Родителите разбират, че са забравили Кевин и му се обаждат по мобилния телефон.“

Причина №2: „Сам вкъщи“ има четири продължения и всички те са по-малко успешни от оригинала

Ако някой вярва, че има формула, по която се правят успешните филми, жестоко се лъжи. Никой не е очаквал оригиналният „Сам вкъщи“ да е толкова успешен, но следващите 4 пъти, когато студиото опита да повтори „формулата“, опитите се провалиха.

Веднага след оригиналния филм FOX поръчаха две продължения. Едното, „Сам вкъщи: Изгубен в Ню Йорк“, постига сравнително голям успех, но не колкото първия. Малко след това обаче Маколи Кълкин се отказа от актьорската си кариера и през 1997 третият филм разказваше за друго семейство и за друго дете, само вкъщи. Третият филм, макар да имаше почти двойно по-голям бюджет от първия, успява да вземе едва 1/6 от приходите му.

Вторият филм беше сравнително добър, но не успя да повтори успеха на първия
Снимка: imdb.com

„Сам вкъщи 3“ е последният филм от поредицата на голям екран, но последваха още две продължения, предвидени само за домашно гледане. И двата филма са пълен провал, не успяха да оправдаят бюджета си и бяха заклеймени от критиците и от зрителите.

Първият филм е класика. Не е ясно какво си мислят, че ще направят Дисни, за да не създадат поредното провалено продължение на така обичания филм.

„Сам вкъщи“ е класика. Оставете го!“

„Дисни искат да правят нова версия на „Сам вкъщи“. Никой друг не иска това. Да ви дам ли доказателство? Тези четири продължения, за които на никого не му пука. Първият филм е перфектен. Никое продължение не може да улови магията, която имаше в оригинала.“

Причина №3: Не може да има „Сам вкъщи“ без Маколи Кълкин

Последната причина е, че няма как да събудиш носталгията на феновете, ако не върнеш и най-важния елемент от филма – малкия Маколи Кълкин. Той обаче вече не е малък и не изглежда както през 90-години. Самият Кълкин осъзнава това и сподели забавна снимка как би изглеждал новият „Сам вкъщи“, ако го поканят да се върне в ролята на Кевин:

Плановете за новата версия на „Сам вкъщи“ са на съвсем ранен етап, така че тепърва предстои да видим как си го представят от Дисни. Други популярни заглавия на FOX, на които Дисни ще направят нови версии, са „Нощ в музея“ и „Деца на килограм“.